, 2022/12/27

Van valami alapvetően kellemetlen abban, ha valaki reggel duzzadt szemmel ébred. Kicsit furcsán nézel ki, gyakran érzed a folyadék visszatartását az arcodban, és sokszor nem tudod pontosan meghatározni a duzzanat okát. Olyan állapotok, mint az angioödéma, egy súlyos allergiás reakció, a dermatomyositis, egy gyulladásos betegség, és a pajzsmirigybetegségek, például a Basedow-kór vezethetnek puffadt szemekhez.

Okok amiért puffadt a szemed és mit tehetsz ellenük

Bár van rá esély, hogy a puffadtsága komolyabb orvosi problémával áll összefüggésben, a duzzadt szem alatti szemek általában jól kezelhetőek, és a szervezet természetes válasza többek között a magas nátriumtartalmú étrendre, az alvási ciklusra vagy a fokozatos öregedésre. Sokan reggel veszik észre először a megnagyobbodott táskáikat, és az állapotnak a nap folyamán javulnia kell, majd idővel megszűnik. "Általánosságban elmondható, hogy ha valami nem egy nap alatt történik, akkor nem is múlik el egy nap alatt.

Tehát a sós ételek fogyasztása miatti duzzanat gyorsan megszűnhet, míg a mögöttes betegségből eredő duzzanat várhatóan hosszabb ideig tart". Az átmeneti puffadást a termékenységi kezelés során alkalmazott hormonális gyógyszerek is okozhatják, így nem ritka az IVF-kezelés alatt álló nőknél, teszi hozzá. Ha a duzzadt szemed tartós és jelentős (azaz tovább tart, mint a másnaposságod), akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod vele.

A szem alatti duzzanat leggyakoribb oka azonban még mindig a kor. "Az arc csontos szerkezetének alakja, beleértve az orbitális peremet, vagyis azt a területet, amely a szemgolyókat tartja, meghatározza, hogy a peremen belüli szövetek mennyire állnak ki az arc síkján kívülre" - mondja Dr. Zenovia Gabriel, a szakvizsgával rendelkező bőrgyógyász és hormonális bőrápolási szakértő.

A legtöbb ember esetében a szemgolyókat párnázó zsírpárna idővel hajlamos jobban kilógni, mivel a koponyához rögzítő izom a kor előrehaladtával meglazul, magyarázza. De itt a jó hír: A duzzanat csökkentése nem túl nehéz! Ismerjd meg a duzzadt szemek okait, és azt, hogy hogyan segíthetsz a bőrgyógyászok által jóváhagyott megoldásokkal, hogy a szemek minél hamarabb visszatérjenek a normális állapotukba.

1. Nem aludtál jól az elmúlt éjszaka.

Tudjuk, hogy ezt már tudod, de meg kell ismételni: Egy rosszul elaludt éjszaka miatt reggelre duzzadtnak tűnhet a szemed, különösen, ha stresszes vagy. "Amikor stressz alatt vagy, kortizolt szabadítasz fel a mellékvesékből, és ez megváltoztatja a szervezet sóegyensúlyát" - mondja Dr. Mike Swann, a Missouri állambeli Springfieldben működő Swann Dermatology bőrgyógyász szakorvosa. Mivel a sóegyensúlya felborul, előfordulhat, hogy vizet tart vissza és megduzzad.

2. Itt az allergiaszezon.

A puffadt szemek gyakori tünet a szezonális allergiával kapcsolatban. Amikor allergiád van, a szervezeted teljes támadó üzemmódba kapcsol, hisztamint szabadít fel a szervezetedbe. Ez gyulladást és duzzanatot okoz a szem alatt, magyarázza Dr. Claire Wolinsky, bőrgyógyász, aki orvosi és kozmetikai bőrgyógyászati problémákat kezel. Az allergia hízósejtek degranulációját is okozhatja, ami kaptárszerű reakciót okozhat, különösen a szem környékén, jegyzi meg Dr. Sherber.

3. A hónapnak ez az időszaka.

Fogd a PMS-re! Hasonlóan ahhoz, ahogy a havi ciklus alatt a tested többi része felpuffad, a szemed is visszatarthatja a vizet a magasabb hormonszint miatt, mondja Dr. Swann. A pocakpuffadáshoz hasonlóan a menstruáció okozta szemduzzanat is általában néhány nap múlva elmúlik.

4. Sírtál.

Tudjuk, hogy ez nem egyértelmű, de itt a tudomány mögötte: A sírás okozta puffadás annak az eredménye, hogy a szemed könnymirigyei túlóráznak, hogy könnyet termeljenek. "Amikor ez a mirigy könnyeket termel, a [könny] folyadék kevésbé sós és inkább vizes" - mondja Dr. Swann. "Az e könnyek és a környező szövetek közötti sókoncentrációbeli különbségek a szemhéj bizonyos mértékű duzzanatát okozzák."

5. Túl sok sót fogyasztasz.

Ezt már tudod, de lehet, hogy nem veszed észre, hogy a só szinte mindenben benne van, még akkor is, ha nem érzed az ízét. "A magas sóbevitel hatására a vesék visszatartják a vizet, ami általában duzzanathoz vezet. A szem alatti bőr nagyon érzékeny, és a puffadás ott jelentősebb" - magyarázza Dr. Wolinsky.

Azt is megjegyzi, hogy a só okozta duzzanat reggelente a legszembetűnőbb, és a nap előrehaladtával csökkennie kell. Ha úgy tűnik, nem tudja meghatározni, mi okozza a puffadt szemét, próbáljon meg nátriumszünetet tartani és újraértékelni.

6. Túlzásba vitted a boldogságórán.

Az alkohol folyadékeltolódást okozhat a szervezetben, és "hatásait súlyosbíthatja az a tendencia, hogy egyesek hajlamosak sós ételeket nassolni, amikor alkoholt isznak, ami dupla csapást jelent" - jegyzi meg Dr. Sherber. Az alkohol és a sós ételek által okozott folyadékeltolódások és vízvisszatartás miatt a szemek puffadtnak tűnnek. Az alkohol emellett gyakran dehidratálttá teszi a szervezetet, és a szemet is kiszárítja.

7. Pajzsmirigyproblémád van.

A legtöbbször a puffadt szemek nem jelentenek nagy problémát, de lehetnek egy nagyobb egészségügyi probléma mellékhatásai is. "A pajzsmirigy túlműködés bizonyos típusaiban szenvedő betegeknél a szemük körüli zsír megvastagodhat, ami puffadt szemeket okozhat" - mondja Dr. Swann. "A puffadt szemhéjak lupus, dermatomyositis és más kötőszöveti betegségek esetén is előfordulhatnak."

8. Teljesen ki vagy tömve.

Amikor megfázol, a szemed természetesen puffadtabbnak tűnik. Ez azért van, mert a folyadékot az arcodból elvezető üregek elzáródnak az arcüregdugulás miatt, így a szemek puffadtnak tűnnek - magyarázza Dr. Gabriel. A krónikus arcüregtorlódás kicsit bonyolultabb, és a legjobb, ha fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulsz a kezeléséhez.

9. Nem mozogsz eleget.

"Ha túl sokat ülsz, folyadékvisszatartásod lehet". Ha beteg vagy sérült vagy, és gyakran fekszel, a folyadék összegyűlhet az arcodban. Ebben az esetben jó ötlet, ha minél felegyenesedve alszik, hogy a folyadék el tudjon folyni. Dr. Gabriel azt is javasolja, hogy mozogjunk és sportoljunk rendszeresen, hogy elősegítsük a vérkeringést és a folyadékot eltávolítsuk az arcból.

10. Öregszel.

A puffadt szemek leggyakoribb oka lehet, hogy egyszerűen a szervezet korának terméke. "Az öregedés hatására a szövetek és az izmok meggyengülnek a szem körül, a zsírpárnák pedig lesüllyednek és kidudorodnak, ami puffadt szem alatti részeket okoz". Szerencsére ez teljesen kezelhető, és rengeteg megelőző lehetőség áll rendelkezésre a kidudorodás minimalizálására.

11. Neked veseproblémád van.

Bár sokkal valószínűbb, hogy az étrended vagy az alvási rended okozza a szemed duzzadását, az sem kizárt, hogy valami olyan dolog történik odabent, amivel foglalkozni kell. A vese- és májproblémák magyarázatot adhatnak a puffadt szem alatti szemekre, "mivel ezek elengedhetetlenek az elektrolitok szabályozásához és a folyadékvisszatartáshoz vezető egészségügyi állapotokhoz"

Ha úgy érzed, hogy a tested az ésszerű mértéket meghaladó mértékben tartja vissza a vizet, érdemes lehet orvosi segítséget kérnie a veséid ellenőrzéséhez. "Amint a vese- vagy májműködési zavarok esetén normalizálódnak a vér elektrolitjai, a folyadékvisszatartás javulna, és a szem alatti duzzanatnak is javulnia kellene."