, 2023/1/2

Hasznosak a bélproblémák azonosításában, vagy csak egy pénzhajhász trükk? Ha az utóbbi időben bármilyen itallal megkínáltak a Starbucksban, észrevehetted, hogy - még a rendelés leadása előtt - megkérdezik tőled, hogy van-e valamilyen allergiád vagy intoleranciád. Alapos? Természetesen. Szükséges? Valószínűleg, mivel az ételintoleranciák száma egyre nő.

Élelmiszer intolerancia tesztek

"Az ételintoleranciák sokkal gyakoribbak, mint az ételallergiák és a coeliakia együttvéve, és a felnőttek akár 20%-át is érintik" - mondja Dr. Megan Rossi, más néven The Gut Health Doctor és az Eat Yourself Healthy című könyv szerzője. "Bár nem életveszélyesek, az ételintoleranciák jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és az ételekhez való viszonyunkat - ezért érdemes foglalkozni velük".

Kaitlin Colucci, a bélrendszer egészségére szakosodott dietetikus szerint nagyon valószínű, hogy ez azzal függ össze, hogy a nyugati életmód hogyan befolyásolja a bélmikrobiótánkat. 'A több bent töltött idő, a kevesebb természetben töltött idő hatással lehet a bélmikrobiótára, és kevésbé teszi ellenállóvá a fertőzésekkel és intoleranciákkal szemben'. Van némi okunk azt is feltételezni, hogy az antibiotikumok is befolyásolhatják az intoleranciák kialakulásának valószínűségét.

'Jó bizonyíték van arra, hogy minél több antibiotikumot kap valaki gyermekkorában, annál valószínűbb, hogy ételallergiája lesz, mivel az antibiotikumok elpusztítják a bélben megtelepedő egészséges baktériumokat'. Az ételintoleranciák számának drámai növekedése érthető módon hatalmas igényt teremtett az erőforrásokra - alaposabb ismeretekre, több támogatásra az ételintoleranciával való életben való eligazodáshoz, és természetesen módszerekre, hogy egyáltalán diagnosztizálni lehessen őket. Lépjünk be: ételintolerancia tesztek.

Miért van fellendülés az ételintolerancia-tesztek terén?

A Google Trends gyors áttekintése azt mutatja, hogy az ételintolerancia-tesztekre irányuló keresések tavaly ilyenkor 250%-kal nőttek, az Everlywell - egy amerikai márkájú ételintolerancia-teszt - keresései pedig 700%-kal nőttek. Nem kell ahhoz analitikai szakértőnek lenni, hogy belássuk, hogy az ételintolerancia-tesztek általánossá váltak, és ezrek támaszkodnak rájuk tüneteik azonosítása és megértése érdekében.

Az ételintolerancia-teszteket ténylegesen elvégzők visszajelzései azonban eltérőek. Egyesek szenvedélyesen úgy érzik, hogy az eredmények arra ösztönözték őket, hogy pozitív változásokat eszközöljenek az étrendjükben, míg mások úgy érzik, hogy megvezették őket - és cserbenhagyták őket. 'A [teszt neve] szerint "intoleráns" vagyok a fácánra és a goji bogyókra. Ennyi. Fácán és goji bogyók, az isten szerelmére" - írta egy véleményező az interneten.

'Ez a legpózosabb eredmény, amit az ember ismer. Ha szerencsejátékos lennék, fogadni mernék, hogy az aszfaltra és a pókhálóra is "intoleráns" vagyok - két másik dologra, amit szintén nem ettem egy életen át. Az elismerésre méltó szarkazmust félretéve, az ételintolerancia-teszteken részt vett számtalan ember visszajelzései felvetik a kérdést: megéri-e? Valóban nyugalmat és kézzelfogható utat tudnak nyújtani az ételintolerancia hatékony kezeléséhez? Vagy csupán egy pénzszerző trükk? Megkérdeztük a szakértőket.

Mi az ételintolerancia?

Egészen egyszerűen az ételintolerancia bizonyos élelmiszerek emésztési nehézsége. Hogy hány embert érint, azt nehéz megmondani, de az biztos, hogy az ételintolerancia tüneteire (lásd alább) panaszkodók száma egyre nő. Az ételintolerancia útja a bélrendszerünk minősége - mondja Dr. Gill Hart biokémikus.

'A bélrendszer nagyon érzékeny - de kulcsfontosságú - szerv. Az immunrendszerünk 70%-át tartalmazza, amelynek szerepe az, hogy megvédjen bennünket. Ha tehát belegondolunk, mi mindennel bombázzuk manapság a bélrendszerünket, beleértve a környezetszennyezést, az antibiotikumokat - és persze a táplálékot, amelynek nagy része adalékanyagokat és vegyi anyagokat tartalmaz -, nem meglepő, hogy egyre több embernél jelentkeznek problémák.

Melyek az ételintolerancia fő tünetei?

Gyomorfájdalom

Puffadás

Hasmenés

Bőrkiütés vagy viszketés

Fejfájás

Ízületi fájdalom

Ha nem kezelik, az ételintolerancia tünetei sokkal többé válhatnak - gondoljunk csak a krónikus gyulladásra és az életet megváltoztató állapotokra, mint például a Hashimoto, az IBS, az ízületi fájdalom, a megmagyarázhatatlan súlygyarapodás vagy fogyás, a fibromyalgia, a bőrproblémák és az MS.

A leggyakoribb ételintoleranciák

1. Hisztamin intolerancia

A biogén aminok (más néven hisztamin, tiramin és fenil-etilamin) olyan vegyi anyagok, amelyek természetesen előfordulnak az élelmiszerekben - különösen a borban és a sajtban. Bár a legtöbb ember elviseli ezeket a vegyi anyagokat, ha az emésztőrendszer nem képes lebontani őket, az olyan tüneteket válthat ki, mint a fejfájás, kiütések, orrdugulás vagy hányinger.

2. Laktóz-intolerancia

Ez a laktóz (tejcukor) megemésztésére való képtelenségre utal, mivel a laktáz enzim szintje alacsony. A tünetek közé tartozhat a puffadás, hasmenés, szelek és hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés. Fontos megjegyezni, hogy a laktózintolerancia nem allergia, tehát nem azonos a tejallergiával.

3. Glutén intolerancia

Ez a gluténnel szembeni intolerancia, amely különbözik a coeliakiától (autoimmun betegség, amely a bélnyálkahártya károsodását okozza) - mondja Colucci. 'A tünetek hasonlóak a coeliakiához, de nem történik károsodás a bélnyálkahártyában. Ezt a fajta intoleranciát viszonylag új keletűnek ismerik fel, így még mindig vita van arról, hogy a glutén vagy egy másik, a búzában található fehérje okozza.

4. Koffein-intolerancia

Sokan úgy találják, hogy érzékenyek a koffeinre, ami sürgető és laza kakit, valamint gyomorfájdalmat okozhat, különösen azoknál, akiknél a bél fokozottan érzékeny, például az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél

5. FODMAP-intolerancia

'A FODMAP-ok olyan típusú szénhidrátok, amelyeket a bélbaktériumaink erjesztenek, ami gázokat, valamint számos más hasznos vegyületet termel, amelyeket az egész szervezetben használunk' - magyarázza Colucci. 'Azoknál, akiknél a bélnyálkahártya fokozottan érzékeny (például az IBS-ben szenvedőknél), ez a gáztermelés olyan tüneteket válthat ki, mint a hasi fájdalom, puffadás, szelek, hasmenés vagy székrekedés.

Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?

"Az ételallergia az egész test immunrendszerének IgE-válaszával jár, és súlyos, akár életveszélyes tüneteket is okozhat, például kiütéseket, csalánkiütést és légzési nehézségeket" - magyarázza Colucci. "Az ételintolerancia nem érinti az immunrendszert, és gyomor-bélrendszeri panaszokat, például hasmenést, puffadást és hasfájást okoz. Az intoleranciák nem életveszélyesek.'

Élelmiszer-allergia

Ritka - Dr. Hart szerint a lakosság körülbelül 2%-át érinti. Súlyos - az allergénnel való érintkezést követően azonnal antitestek alakulnak ki, és potenciálisan életveszélyesek lehetnek. Általában személyenként egy vagy két élelmiszerre korlátozódik - például hal, tojás, diófélék és tehéntej.

Ételintolerancia

A tünetek fokozatosan alakulnak ki - esetleg néhány órával vagy akár napokkal később. Átlagosan néhány élelmiszer okoz problémát - Dr. Hart szerint négy-öt a gyakori bűvös szám. Bármi, amiben fehérje van, kiválthatja az étvágyat

Mennyire megbízhatóak az ételintolerancia-tesztek?

Természetesen ahelyett, hogy bármilyen készletet vásárolnál, inkább menj el a háziorvosodhoz, meséld el neki a tüneteidet, és kérdezd meg, hogy beutalhatnak-e tesztelésre. (Ha olyan tüneteket tapasztalsz, amelyek két-három hét után sem múlnak el, mindenképpen ezt tanácsolják.) Ami az ételintolerancia-készletek hatékonyságát illeti? Attól függ, kit kérdezel, de sok bél-egészségügyi szakember egyetért abban, hogy a tesztek a legjobb esetben is csak a nehezen megkeresett pénzed elpocsékolása, a legrosszabb esetben pedig potenciálisan károsak a fizikai és mentális jólétedre. "A meggyőző marketing állítások ellenére nincs érvényes teszt az ételintoleranciára (a laktóz kivétel).

"Vegyük például az IgG-teszteket. Ez a vizsgálat során az Ön vérmintáját különböző élelmiszereknek teszik ki, és megmérik az így keletkező ellenanyagot (IgG). A legtöbbünknél azonban életünk során IgG-antitestek alakulnak ki az élelmiszerekkel szemben, annak ellenére, hogy nem jelentkeznek tüneteink. Ez azért van így, mert az IgG az ismételt expozíciót jelzi, nem pedig az ételintoleranciát'.

Colucci egyetért ezzel. 'Bármikor, amikor bármilyen élelmiszert fogyasztunk, a szervezetünk egy kis mennyiségű IgG antitestet termel, hogy segítsen megemészteni az adott élelmiszert. Ezért ezek a tesztek gyakran egy egész listát adnak vissza azokról az élelmiszerekről, amelyekkel szemben a beteg intoleráns, de valójában ezek azok az élelmiszerek, amelyeket a közelmúltban fogyasztott, vagy amelyekből a legtöbbet eszik".

És ami az olyan teszteket illeti, amelyek más módszerekkel ellenőrzik az ételintoleranciát? Ne is fáradjon - "hajmintából, nyálmintából vagy fémelektródák használatával nem lehet megállapítani az intoleranciát" - mondja Colucci. Ha mégis úgy dönt, hogy kipróbál egy otthoni ételintolerancia-tesztet, Dr. Hart azt ajánlja, hogy mielőtt beruházna, végezze el a kutatást. 'Az ételintolerancia-tesztek nincsenek szabályozva, így az online megvásárolható tesztek közül sok olyan van, amely mögött nincs tudomány'.

'Keress olyan CE-jelöléssel ellátott tesztet, amely megfelel az európai irányelvek követelményeinek, és akkreditált laboratóriumot, amelyet független ellenőrzésnek vetettek alá.' Összességében azonban az a vélemény, hogy az ételintolerancia-tesztektől teljes mértékben távol kell tartani magunkat. "Az ételintolerancia vizsgálatának egyetlen módja a hidrogén kilégzési teszt, amely a laktóz- vagy fruktóz-intoleranciát vizsgálja" - mondja Colucci. 'Minden más ételintoleranciát eliminációs diétával kell diagnosztizálni.'

A 3R módszer

Dr. Rossi ajánlása, hogy kiderítsük, van-e ételintoleranciánk? Válj detektívvé, és próbáld meg magad kitalálni, mi váltja ki a tüneteidet, az ő 3R-módszerének segítségével.

1. lépés. Jegyezd fel a

Vezess részletes étkezési naplót hét napon át, vagy két héten át, ha a tünetek ritkábban jelentkeznek. Próbáld meg a lehető legjobban megtartani az étrendedet és az életmódodat - ennek a szakasznak az a célja, hogy kiderítsd, vajon nem okoz-e bármi, amit általában eszel vagy csinálsz, problémát. Legyen pontos, beleértve az olyan fűszereket, mint a szószok és kenőcsök, és azt, hogy hogyan főzték; valamint a tünetek időtartamát és súlyosságát. A legjobb eredmény érdekében valós időben naplózza a bejegyzéseket - próbálja ki az okostelefonos nyomkövető alkalmazást, így mindig magánál van a naplója.

2. lépés. Korlátozza a

Ez a szakasz tervezést igényel. Kerülje az élelmiszer korlátozását a forgalmas időszakokban, hogy könnyebb legyen betartani a korlátozást. Győződjön meg arról, hogy ismeri a legjobb alternatív élelmiszereket, amelyeket beilleszthet az étrendjébe, hogy az táplálkozás szempontjából megfelelő maradjon. Megjegyzés: Ha több feltételezett bűnös van, kérjen tanácsot dietetikustól, mielőtt elkezdené ezt a szakaszt, hogy elkerülje a táplálkozási hiányosságok kockázatát. Továbbá, ha úgy gondolja, hogy esetleg intoleranciája van a gluténnel vagy a búzával szemben, forduljon háziorvosához, hogy elvégeztesse a coeliakia vizsgálatát, mielőtt kizárná az étrendjéből.

3. lépés. A újra bevezetése.

Ez a lépés elengedhetetlen annak megerősítéséhez, hogy a gyanús élelmiszer-összetevő valóban a bélrendszeri tüneteid okozója, és nem csak egy ártatlan mellékszereplő. Segít továbbá meghatározni a tűrésküszöbét. Az első napon kezdje a szokásos adagjának egyharmadával, és növelje minden nap egyharmaddal, ahogyan az megfelelő. Ha mégis jelentkeznek a tünetek, várjon, amíg ismét tünetmentes lesz, mielőtt áttér a másik tesztételre.

Azt javaslom, hogy három-hat hónapig hagyja ki a kérdéses ételt, majd fokozatosan vezesse vissza a kiváltó ételeket" - mondja Dr. Hart. 'Lehet, hogy újra képes leszel elviselni őket, lehet, hogy nem. Arról van szó, hogy meg kell ismerni a saját személyes határértékünket, hogy egy adott ételből mennyit bír el a szervezetünk.

Milyen kockázatokkal jár az ételintolerancia teszt elvégzése?

Leginkább csak azt kockáztatod, hogy pár száz fontot zsebből ki kell fizetni, anélkül, hogy megbízható eredményeket kapnál. Ugyanakkor aggodalomra ad okot az is, hogy az ételintolerancia-tesztek fizikai és mentális betegségeket válthatnak ki. Az emberek szorongást alakíthatnak ki az ételek körül, rendkívül szigorú diétára kényszerülhetnek, és ennek következtében táplálkozási hiányosságokban szenvedhetnek - figyelmeztet Colucci.

Az ételintolerancia valaha is elmúlik?

Dr. Rossi szerint valószínűleg.

'Az ételintolerancia nem biztos, hogy örökké tart - mondja. 'Ezért jó ötlet idővel újraértékelni a toleranciát. Ha úgy találod, hogy kis mennyiségben el tudod viselni az adott ételt, akkor célszerű továbbra is a tűréshatárig beiktatni az ételeket. 'Ha mégis úgy érzed, hogy teljesen ki kell zárni őket, ne felejtsd el táplálni a szervezeted a kulcsfontosságú tápanyagok más forrásaival, hogy az étrended kiegyensúlyozott maradjon.