, 2023/1/27

Az állásvesztéstől rengeteg ember tart, aminek a hátterében sokféle tényező állhat. Ilyen például a munkahelyi közösség, a produktivitás vagy a napi rutin elvesztése, illetve az anyagi problémák.

Az utóbbi könnyedebb megoldásról szerencsére gondoskodhatunk, ha van munkanélküliség biztosításunk. 

Miért megterhelő a munkanélküliség? 

A munkahelyünk elvesztése nem csak a bevételünk lecsökkenése miatt jelent súlyos csapást. Sok ember életében a munkahely nagyon szerteágazó szerepet tölt be. 

Egyrészt egy jó lehetőséget biztosít kapcsolatok kialakítására és ápolásra. Gondoljunk csak a csapatépítőkre és a reggeli kávézásokra! Ha valaki elveszíti a munkahelyét, akkor a korábbi munkatársai támogatásra sem számíthat a továbbiakban, legalábbis nem olyan nagy mértékben. A legtöbb ember számára a munkahely a családon kívüli kapcsolatok ápolásának az egyik színtere, ahol a munkatársakkal közös élményeket szereznek. 

A munkahely az önmegvalósítás és a hatékonyság helye is lehet. A legtöbb munkahely a sikeresség és a kreativitás érzését képes nyújtani a dolgozók számára. Az is előfordulhat, hogy valaki annyira azonosul a munkahelyével, hogy annak az elvesztése miatt az identitása is meginog. 

Rosszul érintheti az állását elvesztő személyt, hogy a munkahelyével együtt a megszokott és bevált napi rutinjától is el kell köszönnie. Például egy 2003-ban végzett kutatás eredményei szerint a munka elvesztésével az élet ritmusa is megváltozik és a munkanélküli személyek kevésbé hatékonyan tudják megszervezni az idejüket, illetve kevésbé céltudatosak. 

Vannak olyan kutatók, akik az állásvesztés jelenségét a gyászfolyamathoz hasonlítják. Eszerint az új munkahely keresése csak akkor kezdődhet meg, ha a korábbi állással kapcsolatos veszteség feldolgozása sikeresen lezárult. 

Egy másik megközelítés az anyagi problémákra helyezi a fókuszt. Fryer álláspontja szerint a munkanélküli személy is lehet aktív, céltudatos, kezdeményező és próbálhatja alakítani a sorsát, de ebben jelentős akadályozó tényezőt jelentenek az anyagiak. A pénzügyi problémák természetesen az érintett személy lelki állapotát is jelentősen befolyásolják, hiszen szinte automatikusan hozzák magukkal a jövővel kapcsolatos bizonytalanságot és a megcsappant önbizalmat. 

De vajon kivédhetők valahogyan a kellemetlen következmények? Fel lehet készülni előre a munkahelyünk elvesztésére? 

Így segíthet a munkanélküliség biztosítás! 

A munkanélküliség biztosítás megoldást jelenthet, ha szeretnénk elkerülni az állásvesztés anyagi következményeit. 

Azonban ez a biztosítási típus csak akkor hasznos, ha előre gondolkodunk. A szerződéskötést 180 napos várakozási idő követi. Ha ezen periódus alatt veszítjük el az állásunkat, akkor a biztosító nem fog fizetni. Ne csak akkor kezdjünk el biztosítási ajánlatokat nézegetni, amikor a munkahelyünkön leépítésekről pletykálnak. Mivel nem látunk a jövőbe, soha nem tudhatjuk biztosra, hogy a jelenlegi állásunk mennyire stabil hosszú távon. Érdemes inkább a garantált megoldást választani és akkor is biztosítást kötni, ha jelenleg megingathatatlannak tűnik a pozíciónk. 

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy még a munkanélküli biztosítás megléte mellett is fontos szerepet játszik a megtakarításunk. A jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén fizet és az állásunk elvesztését egy általában 60 napos várakozási idő követi. Az azt jelenti, hogy nem kapjuk meg azonnal a szerződésben szereplő jövedelem-pótlást, hanem kezdetben magunknak kell fizetnünk minden költséget. Erre az időszakra készülve érdemes felhalmozni egy vésztartalékot, amihez tényleg csak akkor nyúlunk hozzá, ha munkanélküliek lettünk. 

A munkanélküliség biztosítás esetében sem kaphatjuk akár éveken keresztül a biztosítási díjat, hiszen akkor semmi nem motiválna az álláskeresésre. A munkahelyünk elvesztésétől számítva maximum fél évünk van arra, hogy új állás találjunk. Ez az idő általában elég arra, hogy alaposan megfontoljuk a választásunkat mégis elszántak tudunk maradni a keresgélés közben. 

Fontos, hogy a fél évnél tovább tartó munkakeresés nem csak a biztosító szempontjából előnytelen. Az álláskeresés hatodik hónapjától kezdve fokozatosan romlik az elhelyezkedés esélye, hiszen a munkakereső motivációja egyre csökken és halmozónak a kudarcélmények. 

Amennyiben a biztosítás futamideje alatt többször is elveszítjük az állásunkat, fontos, hogy a biztosító csak 12 hónapnyi biztosítási díjat fog kifizetni. 

Biztosítottként arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy a munkanélküli biztosítás csak abban az esetben fizet, ha az állásunkat a szándékainktól és akaratunktól függetlenül veszítjük el. Nem kaphatjuk meg a biztosítási díjat, ha önként felmondunk, illetve, ha a munkáltatóval közös megegyezés alapján válnak el az útjaink egymástól. Kizáró okot jelent az is, ha a munkaszerződésünk határozott időre szólt, illetve, ha próbaidőn voltunk. Előfordulhat az is, hogy a keresőképtelenségünk oka gyermekszülés vagy egy olyan betegség, amit már a szerződéskötés előtt diagnosztizáltak. Ilyen esetekben sem fizet a biztosító. 

Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy a munkanélküli státuszunkat 15 napon belül, hivatalos, írásos formában be kell jelentenünk a biztosítónak. Ha ezt elmulasztjuk, akkor a biztosító nem köteles kifizetni a biztosítási díjat. 

A munkanélküliség biztosítás fontos feltétele még, hogy legalább heti 30 órás munkaidőben dolgozzunk.  Szerencsére léteznek olyan opciók is, amelyek ennél alacsonyabb óraszámot is elfogadnak, de ezek csak akkor fizetnek, ha keresőképtelenné válunk. 

A munkanélküliség biztosítás megkötésére 18 és 55 éves kor között van lehetőség. Általában 60 éves korban automatikusan megszűnik a szerződés. 

A munkanélküli biztosítás nem jelent súlyos kiadást és állásvesztés esetén jelentősen megtérül a befizetett összeg. Az alapcsomagért körülbelül 2000 forintot kell fizetnünk, míg a prémium szolgáltatás nagyjából 5000 forintba kerül. A választott csomagtól függően 50 és 200 000 forint közötti összeg jár havonta, amennyiben elveszítjük az állásunkat. Ennyi pénz ugyan nem oldja meg minden anyagi problémánkat és plusz kiadásokra biztosan nem futja belőle, de hatalmas segítséget jelenhet, ha megszorulunk pénzügyileg.