, 2022/12/27

A szorongás, a frusztráció vagy a stressz levezetésének egyik legjobb módja a sírás. Mindenkinek szüksége van arra, hogy időnként kiengedje magát, és ezzel semmi baj sincs. Sőt, még jót is tehet. De van, amikor van egy doboz zsebkendőd és készen állsz, de a könnyek csak nem akarnak jönni. Ilyenkor érdemes tudnod, hogyan tudod magadat rávenni a sírásra, mert nagyon fontos, hogy ezt megengedd magadnak.

Módok arra hogy elsírd magad ha gyorsan ki kell engedned magadból a feszültséget

A sírás segíthet átjutni a stressz körforgásán és feloldani a stresszt, mondja Olga Karasina, PsyD, a Midwest Counseling munkatársa. "Ha nem tudunk felszabadulni, amikor erős érzelmeket érzünk, az olyan, mintha egy strandlabdát próbálnánk víz alatt tartani, kimerítő, és végül feljön, méghozzá sokkal kiszámíthatatlanabb és nem kívánatosabb módon." A sírás egy önnyugtató mechanizmus is lehet, és segíthet felszabadulni azoktól az érzelmektől, amelyeket elraktároztunk, és amelyek most felszabadítás nélkül foglalják el a helyet és valószínűleg hatással vannak ránk.

Akkor miért van az, hogy egyesek nehezen sírnak? Néha olyan egészségügyi problémák, mint a szemszárazság szindróma, amikor nem termelődik elegendő mennyiségű könny, vagy a Sjögren-szindróma, egy autoimmun betegség, amelyet szem- és szájszárazság jellemez, megnehezíthetik a könnyezést. Bizonyos gyógyszerek, különösen az antidepresszánsok, az antihisztaminok, a fogamzásgátlók és a vérnyomáscsökkentők ugyanezt okozhatják.

Talán ellentmondásosnak tűnhet, de a depresszióban szenvedő embereknek nem biztos, hogy van energiájuk sírni, még akkor sem, ha késztetést éreznek rá. Az is lehet, hogy azért nem képes rá, mert kerüli - lehet, hogy a kellemetlen érzések és gondolatok elfojtásával akar menekülni a kellemetlen érzések és gondolatok elől.

Ha valóban szükséged van a felszabadulásra, de úgy tűnik, nem tudod rávenni magad, íme néhány tipp a szakértőktől, hogy beinduljon a sírás.

1. Kerüld a pislogást

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy rávedd magad a sírásra, hogy nem pislogsz. "A tested természetes ösztöne, hogy pislogj, hogy nedvességet termeljen, és megakadályozza, hogy a törmelék és a szennyeződések megmaradjanak, és fertőzést kockáztassanak." "Ha a természet ellen teszel, a tested mindent megpróbál megtenni, hogy újrakalibrálódjon." Próbáld ki, hogy 20-30 másodpercig bámulsz egy üres falat, vagy ameddig csak bírod. A szemed valószínűleg égni fog, és egy-két könnycsepp is hullani fog. Ha ezt teszed és valamire gondolsz, ami miatt megbántott vagy elszomorított, majd beteszel egy szomorú dalt, nagy valószínűséggel sírni kezdesz.

2. Lélegeztető munka

"A légzésmunka kiváltja a paraszimpatikus idegrendszert, és segít érzelmileg, mentálisan, fizikailag és spirituálisan is egyensúlyba kerülni" - jegyzi meg Suarez-Angelino. "Sokan számolnak be arról, hogy a légzésmunkás foglalkozások eredményeként sírtak, más gyógyító élményekkel együtt."

Ha új vagy ebben a gyakorlatban, próbáld ki a technikákat heti rendszerességgel, és hagyj teret magadnak a gyógyulás megvalósítására és feldolgozására, ami az ülések során felmerülhet.

3. Menj el sétálni

A mindennapos séta több okból is hasznos, de az, hogy kimész a szabadba, különösen mindenféle zavaró tényező nélkül, lehetővé teszi, hogy befelé fordulj és elmélkedj. "Gondolkodj el azokon a dolgokon, amelyekről úgy érzed, hogy figyelmen kívül hagytad vagy a szőnyeg alá söpörted őket. Hagyja, hogy felszínre kerüljenek, és hangolódjon rá az érzéseire és gondolataira ezekkel a helyzetekkel kapcsolatban" - mondja Suarez-Angelino.

4. Hallgass zenét

A zene nagyszerű módja annak, hogy az emberek rácsatlakozzanak az érzelmeikre. Karasina azt ajánlja, hogy tegyél fel egy általad választott dalt, és gondolj egy olyan időpontra, amely személyesen neked hoz fel érzelmeket. Azt is ajánlja, hogy ezt párosítsuk egy másik tevékenységgel, például töltsünk időt a természetben, vagy jógázzunk a kedvenc szabadtéri helyünkön, ahol jól és biztonságban érezzük magunkat. Ez a kombináció segíthet kapcsolódni önmagadhoz, és lehetőséget kínál arra, hogy teljesen átöleld az érzéseidet az adott pillanatban.

5. Mozgasd meg a tested

Az edzés és a tested megmozgatása szintén segíthet átmozgatni a stagnáló energiát az egész testedben, hogy megkönnyítse az érzelmi felszabadulást.

"A jóga bizonyos pózai köztudottan segítenek a traumák gyógyításában és az érzelmek feldolgozásában, ami gyakran könnyeket eredményez" - mondja Suarez-Angelino. "Néha egy erőteljes edzés, amely ütéssel vagy ütéssel jár, mint például a kickbox vagy a rendszeres boksz, segíthet kiadni magából a frusztrációt, amit átél, ami segít lebontani a gátat és lehetővé teszi a könnyek áramlását." Attól függően, hogy milyen gyakran edz, és hogy mennyi felgyülemlett érzelem és feszültség van benned, lehet, hogy kezdetben elég gyakran, majd idővel kevesebbet fogsz sírni.

6. Olvass el egy szomorú történetet

Hasonlóan a zenehallgatáshoz, valami szomorú történet elolvasása is segíthet a könnyek előcsalogatásában. "Egyes könyvcímek híresek arról, hogy az emberek újra és újra elsírják magukat, függetlenül attól, hogy hányszor olvasták őket" - mondja Suarez-Angelino.

Ha úgy gondolod, hogy gyakorolnod kell ezt a módszert, azt javasolja, hogy havonta egyszer próbáld ki, vagy ha úgy érzed, hogy gyakrabban kell sírnod, akkor hetente egyszer.

7. Zuhanyozz le

Vannak, akiknek magánéletre van szükségük ahhoz, hogy jól elsírják magukat, vagy nem szeretik az érzést, amikor a könnyek végiggurulnak az arcukon. Ha ez a helyzet veled, próbálj meg zuhanyozni. "Próbálj meg zuhanyozni, és használd az érzékszerveidet arra, hogy tompítsd a sírás külső hangjait, miközben az arcodon lévő vizet és a lecsorduló könnyeket is össze tudod keverni" - mondja Suarez-Angelino. Arra figyelmeztet azonban, hogy ne szánjunk túl sok időt arra, hogy megpróbáljuk bekapcsolni a vízcsapokat. "Ezt minden alkalommal kipróbálhatod, amikor a zuhany alatt vagy, legfeljebb körülbelül öt percig, hogy ne pazarolj vizet" - mondja.

8. Beszélj valakivel

Ha nehezen tudsz kapcsolatba lépni az érzelmeiddel, Karasina azt javasolja, hogy nyisd meg magad és oszd meg az érzéseidet valakivel, akiben megbízol, például egy családtaggal, jó baráttal vagy partnerrel. "Egy terápiás ülés vagy egy jó, sebezhető beszélgetés valakivel, akiben megbízunk, néha előhozza az érzéseinket, és lehetővé teszi, hogy jól elsírjuk magunkat"

Még azt is javasolja, hogy keressen fel egy csoportterápiát vagy egy online támogató csoportot, amely egy másik helyet kínálhat, ahol biztonságban és támogatásban érezheti magát, hogy megoszthassa és megtapasztalhassa a sírás élményét olyan emberekkel körülvéve, akik teret adhatnak és támogathatják ezt a kifejezést.

9. Írd ki

Ha feldúlt vagy, és ki akarod sírni magadból, Suarez-Angelino azt javasolja, hogy vegyél elő papírt és tollat, és írj egy levelet annak a személynek vagy helyzetnek, aki feldühít. "Néha az, hogy leírhatod az érzéseidet és a gondolataidat, segít az érzelmeidet a felszínre hozni és kinyilvánítani". A levelet nem arra szánod, hogy elpostázd vagy megmutasd annak, aki érintett a helyzetben, hanem arra, hogy ítélkezés nélkül kifejezhesd magad. "Ha meg vagy áldva ezzel a térrel, a könnyek nagyobb valószínűséggel jönnek".

10. Yawn

Egy másik egyszerű módja annak, hogy segítsük a könnyek áramlását, az ásítás. "Próbálj meg néhányszor egymás után ásítani, hogy felébreszd a könnycsatornákat. Ez segíthet abban, hogy rávegyük a testünket a sírásra" - mondja Suarez-Angelino, de vegye figyelembe, hogy ez a módszer nem mindenkinél működik.

A jó hír, hogy az ásítás nem okoz kárt, ha túl sokat csinálod. Az erőltetett ásítás azonban gyorsan átmehet tényleges ásításba, és fáradtnak vagy kimerültnek érezheted magad.

Amikor megpróbálod magadat rávenni a sírásra, a legfontosabb, hogy ne érezz semmilyen nyomást a sírásra. "Engedd el azt az elvárást, hogy ahhoz, hogy érezd, sírnod kell. Abban a pillanatban, amikor elengeded azt a nyomást, hogy könnyekre kényszerítsd magad, képes leszel levegőt venni és elkezdeni feldolgozni az érzelmeidet."