, 2022/12/28

Ha tudni szeretnéd, miért teszed azokat a dolgokat, amiket teszel, érdemes megnézned a csillagjegyedet. Ha a szociális hajlamaidról szeretnél információt kapni, talán a Myers-Briggs személyiségedre. De hogy megértsd, mitől érzed magad különlegesnek egy kapcsolatban? Nos, ez a szeretetnyelvek egyikének a feladata.

Mit jelent ha a szeretet nyelvét cselekszed  a szolgáltatásban

Egy gyors összefoglaló: Chapman szerint öt általános módja van annak, ahogyan az emberek szeretetet adhatnak vagy kaphatnak, más néven az öt szeretetnyelv. Ezek a nyelvek a következők: megerősítő szavak, minőségi időtöltés, fizikai érintés, szolgálat és ajándékok. Ha a bókoktól elolvadsz, akkor a te szeretetnyelved valószínűleg a megerősítő szavak. Ha az ajándékozás mögött rejlő figyelmességben bővelkedsz, akkor valószínűleg az ajándékozás a te nyelved. Várja a két személyre szóló vacsorákat egész héten? Ez a minőségi időtöltés.

Ha pedig a kézenfogás a kedvenced, vagy a szex közben érzed magad a legjobban összekötve, valószínűleg a fizikai érintés nyelvét beszéled.

Az a nyelv azonban, amely hajlamos rossz hírét kelteni (eltekintve az ajándékozástól, ami egyébként nem az anyagiasságról szól, btw), a szolgálatkész cselekedetek. Olyan embereket ír le, akiknek a szíve megdagad a gondolatra, hogy hazaérve vacsorát találnak az asztalon, és ígéretet kapnak egy üres mosogatóra vagy egy lábmasszázsra desszertként. Ha ez rád hasonlít, akkor érzed magad a legjobban szeretve, amikor az emberek érted tesznek dolgokat, nem csak veled vagy neked.

Mit jelent, ha a "szolgálat" a szeretetnyelvem?

Ez a nyelv alapvetően a szeretet megnyilvánulásairól szól. Mivel a "szeretlek" kimondása valójában nem garantálja, hogy a beszélő komolyan is gondolja, egyesek jobban reagálnak arra, ha látják, hogy valaki kimutatja az érzéseit - mondja Beverly Palmer, PhD, klinikai pszichológus. Ez nem azt jelenti, hogy bizalmi problémáid vannak (bár ez is lehetséges), vagy hogy túlzottan függsz (vagy társfüggő vagy) másoktól. Valójában valószínűleg szuper önellátó és ambiciózus vagy.

Pontosan ez az, ami miatt reagálsz erre a nyelvezetre: Ha valaki felismeri mindazt, amit egyedül teszel, és be akar lépni, hogy segítsen egy kicsit megkönnyíteni az életedet, az számodra az igazi szeretet. Valójában kevésbé magáról a tettről van szó, sokkal inkább arról, hogy a párod megmutatja neked, hogy a csapatodban van.

A különböző szeretetnyelvek alapvetően azt magyarázzák meg, hogy te hogyan szeretnéd, ha partnered kimutatná szeretetét irántad és fordítva.

Tehát azzal, hogy a partnered szolgálatot tesz, megmutatja neked, hogy törődik veled, értékel téged, és kapcsolatot akar teremteni veled. Ha például a partnered kitesz magáért, hogy elhozza a húgodat a repülőtérről, vagy felhívja az ingatlanügynököt, hogy neked ne kelljen, azt hallod, hogy "eléggé törődöm veled ahhoz, hogy feláldozzam a saját időmet a te érdekedben". És ez nem mindennapos dolog.

Honnan tudhatom, hogy a szolgálatkészség az én szeretetnyelvem?

Ha akkor érzed magad a legjobban szeretve és törődve, amikor a párod átvállal egy feladatot, hogy neked eggyel kevesebb dolgod legyen, akkor jó esély van rá, hogy a szolgálatkészség a szeretetnyelved. Egy másik módja annak, hogy kiderítsd a szeretetnyelvedet, ha odafigyelsz arra, hogyan mutatod ki a szereteted másoknak. Valójában úgy is kiderítheted valakinek a szeretetnyelvét, ha megnézed, mit tesz érted - magyarázza Seip. Ha észreveszed, hogy a partnered gyakran összeszedi a szemetet, vagy újratölti a vizespoharadat, amikor látja, hogy üres, ez lehet az ő módja annak, hogy megmutassa neked, hogy akkor érzi magát a legjobban törődve, amikor az emberek ilyen apró dolgokat tesznek meg érte, és szeretné, ha viszonoznád ezeket az apró, de jelentőségteljes tetteket.

Egy másik módja annak, hogy megmondd, hogy a szolgálatkészség a te szeretetnyelved-e, ha visszagondolsz arra, hogy a szüleid hogyan mutattak neked szeretetet gyerekkorodban. Gyakran a szeretetnyelved lefordítja azt, amit a legfontosabb kötődési figuráid tettek érted, mondja Seip. Ha például a szüleid mindig elkészítették neked a kedvenc reggelidet reggelente, vagy összehajtogatták helyetted a szennyest, hogy neked ne kelljen, akkor lehet, hogy megtanultad, hogy a szeretetet szolgálatkész cselekedeteken keresztül mutasd ki, ami viszont a szeretetnyelveddé vált.

Milyen példák vannak a szolgálatra?

Ha a te vagy a párod szeretetnyelve a szolgálat, íme néhány példa arra, hogyan mutathatod ki a szeretetedet a szakértők szerint:

Töltsd újra a poharukat, ha üres.

Hagyd őket aludni, amíg te előkészíted a gyerekeket az iskolába vagy megsétáltatod a kutyát, így kapnak néhány perc plusz pihenést.

Készíts nekik egy finom ételt, vagy véletlenszerűen vidd el őket egy jó étterembe, hogy ne kelljen főzniük, amikor hazaérnek.

Mosogasson el és/vagy segítsen más házimunkában anélkül, hogy megkérdeznék.

Csomagold ki a bőröndjüket egy hosszú munkahelyi út után, hogy eggyel kevesebb dolog miatt kelljen aggódniuk.

Ápold őket, ha betegnek érzik magukat.

Ajánld fel, hogy megmasszírozod őket, ha stresszesnek vagy fájdalmasnak érzik magukat.

Végezd el helyettük a megbízásokat.

Találd ki a nyaralás logisztikáját, hogy nekik ne kelljen.

Tervezz összejövetelt a legközelebbi barátaival és családtagjaival, hogy megünnepeljétek születésnapját vagy más eredményét.

Mely szeretetnyelvek illenek össze leginkább a szolgálatkész cselekedetekkel?

Megállapítottad, hogy a te szeretetnyelved a szolgálatkészség, és most azt szeretnéd megtudni, hogy az öt szeretetnyelv közül melyikkel kompatibilis leginkább. Nos, itt nincs meglepetés: A szolgálati cselekedetek kompatibilisek a szolgálati cselekedetekkel. De egy másik szeretetnyelv, amely összeegyeztethető a szolgálattal, az ajándékozás és az ajándékfogadás. Az ajándékozás a figyelmességében hasonlít a szolgálathoz.

Seip szerint mind az ajándékozásnál, mind a szolgálatnál valóban át kell gondolni, hogy a másik embernek mi tetszene, vagy mit szeretne, hogy megtegyünk vagy szerezzünk neki. És bár gyakran azt hiszik, hogy az embereknek csak egy szeretetnyelvük lehet, a legtöbb embernek valójában egy vagy két fő szeretetnyelve van, mondja Seip. Gondolj úgy az öt szeretetnyelvre, mintha egy spektrumon létezne. Lehet, hogy a szolgálat az elsődleges szeretetnyelved, de az is lehet, hogy egy másik nyelven, például a minőségi időtöltésen keresztül szeretsz szeretetet adni vagy kapni.

"A szeretetnyelvek azért nagyszerűek, mert lényegében útmutatók arra vonatkozóan, hogyan kerüljünk közel a partnerünkhöz" - magyarázza Seip. Útmutatóként nagyszerű alapot jelentenek az S.O.-val való kapcsolatteremtéshez, de némi mozgásteret is kínálnak a szeretet más módon történő kimutatására, ha te és a partnered nem vagytok éppen "kompatibilisek".

A szolgálati cselekedetek valaha is rossz dolog?

Oké, készülj fel! A szolgálatkész szeretetnyelv egy kicsit problémás lehet, ha nem vagy szuper öntudatos. Bár minden kapcsolatnak az egyensúlyról kellene szólnia, ahol mindkét partner egyformán kielégíti a szükségleteit, ez a bizonyos szeretetnyelv hajlamosabbá tehet arra, hogy az elvárások útjába álljanak egy egyébként boldog és egészséges helyzetnek. Más szóval, ha úgy gondolod, hogy a partnerednek X-et vagy Y-t kellene tennie érted, ahelyett, hogy hagynád, hogy ő döntse el, hogyan mutatja ki a támogatását, akkor önszabotálhatod a köteléketeket.

"Az olyan kiegyensúlyozatlan kapcsolatokban, ahol az egyik fél túl sokat vár el, és azt hiszi, hogy a partnerének meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak, hogy bebizonyítsa, hogy szereti", akkor válnak kényessé a dolgok, mondja Palmer. Senki sem akar olyan kapcsolatot, amely házimunkák listájával jár. Gondoljatok bele! A munkahelyen elriasztana egy olyan új alkalmazott, aki úgy érzi, hogy bizonyos dolgok járnak neki, mielőtt még megmutatta volna elkötelezettségét a cég iránt. Hasonlóképpen, a partnerednek is éreznie kellene, hogy a szeretetnyilvánításai kölcsönösek, és az ő választása, az ő akarata szerint történnek - nem pedig a te követelésed szerint.

Tehát ha ez az én szeretetnyelvem, hogyan tudok egy kapcsolatot működőképessé tenni?

Kommunikáció, kommunikáció, ó, és még több kommunikáció. Amikor szolgálati cselekedetekről van szó, nincs helye a feltételezéseknek, mondja Palmer. Feltételezni, hogy a párod tudja, hogy mely szolgálati aktusokat értékeled a legjobban, és elvárni, hogy egyáltalán elvégezze azokat, biztos módja annak, hogy a partnered úgy érezze, hogy kihasználják.

Íme tehát, hogyan legyünk egyenesek anélkül, hogy cserébe bármit is követelnénk:

Teddd meg

Mond el egyértelműen a partnerednek, hogy milyen szolgálati cselekményeket értékelsz. Így prioritást tudnak adni ezeknek a cselekedeteknek, mondja Palmer. Fogalmazd meg úgy, hogy elmagyarázod, miért jelent neked valamit a segítsége, például: "Megtennéd, hogy reggel megsétáltatod a kutyát, hogy egy kicsit tovább aludhassak?".

Ha nehezen fejezed ki az igényeid, a terapeutával való beszélgetés segíthet abban, hogy könnyebben tedd ezt. Akárhogy is, ha inkább finomabban fogalmazol, próbálj meg mesélni a partnerednek arról, amikor egy barátod vagy családtagod tett érted valamit, ami sokat jelentett neked - javasolja Palmer.

Ismerd el, amit a partnered tesz - mondj köszönetet. Ez duhának hangzik, de különösen akkor, ha már egy ideje együtt vagytok, lehet, hogy észre sem veszel néhány dolgot, amivel megmutatja, hogy te vagy az első számú partnered. Így, hogy soha ne érezze magát természetesnek, miután megbeszéltétek, hogy mely cselekedetek a legfontosabbak számodra, tartsd szemmel, hogy mikor csinálja meg őket (vagy valami hasonlót). Mondd: "Szia, észrevettem, hogy ma elhoztad a ruhatisztítót, amíg én a munkahelyemen ragadtam. Szükségem lesz arra a nadrágra a héten, úgyhogy nagyon köszönöm, hogy megtetted".

Ne

Ne várd el a partneredtől, hogy olvasson a gondolataidban. Bár igen, a gondolat számít, de ha bizonyos cselekedetek hatására különösen melegen érzed magad belül, beszélj róla.

Gúnyolódj nem. Ne feledd, a cselekedetek akkor veszítik el igazán értelmüket, ha nem a partnered akaratából történnek. Szóval nyugodtan hallgasd meg, hogy "Sajnálom, most nem tudok", és bízz abban, hogy ha tudna, akkor megtenné. Ha úgy érzed, hogy mindig elutasítja az igényeidet, akkor jó alkalom lehet arra, hogy felkeress egy párkapcsolati tanácsadót. A kommunikáció végül is minden.

Teljesen bízz a partneredre, hogy felveszi a fonalat. Még ha a partnere fedezi is a hátát, tartsa be a saját feladatait, hogy ő is élhesse az életét. Palmer szerint a napi teendők rájuk hárítása egyirányú jegy a szakítás felé.

Mi van, ha a partnerem szeretetnyelve a szolgálat?

Hasonlóan ahhoz, hogyan tennéd működőképessé a kapcsolatot, ha ez lenne a te szeretetnyelved, íme néhány tipp, ha ez a párod nyelve:

Do

Kérdezd meg őket, hogy milyen szolgálati cselekedeteket értékelnek. Ne próbáljon meg gondolatolvasni a gondolataikban (kimerítő!). Ehelyett egyszerűen kérdezze meg a partnerét, hogy az életük mely területein igényelne némi segítséget, és hogyan tudna segíteni neki ezekben a feladatokban vagy szükségletekben - mondja Seip.

Mutassa meg magát nekik, amikor csak lehet. Próbáljon egy lépéssel a partnere előtt járni, amikor észreveszi az igényeit. Ha úgy érzi, hogy hosszú napja van a munkahelyén, és önnek szabadnapja volt, talán készítse el a kedvenc ételét, és terítse meg az asztalt egy romantikus vacsorához - így van egy édes finomság, amire hazatérhet, és a kedvenc emberével, vagyis önnel együtt lazíthat.

Ne

Vedd át a helyüket. Te vagy az S.O., nem pedig a gondozójuk. Kerüld el, hogy átvedd a partnered lazsálását, mert különben hamar kiéghetsz. Ha túl sokat vállalsz, a pontozás csapdájába is eshetsz (ami azt jelenti, hogy megpróbálod kiegyensúlyozni a kapcsolatot azzal, hogy ugyanannyi szolgálatot teszel, mint a másik, mondja Seip), és ez káros dinamikát eredményezhet. Soha ne érezd magad kötelességednek, hogy szolgálj a partnerednek. Ismétlem, a szolgálati cselekedetek az ön módja arra, hogy kimutassa a szeretetét; neki továbbra is eleget kell tennie a saját kötelezettségeinek, és nem szabad önre zúdítania a munkaterhét.

Mi van akkor, ha a partnerem és én nem ugyanazt a szeretetnyelvet használjuk?

Akkor a kapcsolatunk halálra van ítélve? Rövid válasz: Nem.

Igen, van rá esély, hogy más szeretetnyelvet "beszél", mint te (lehet, hogy szüksége van az érintésre, vagy extra különlegesnek érzi magát, ha elmondod neki, mennyire lenyűgözött az agya), ezért tegyél meg mindent, hogy kiderítsd a szeretetnyelvét. Beszélj róla egyenesen (Palmer azt ígéri, hogy a beszélgetés nem lesz kínos, amíg pozitív marad a dolog), vagy hangolódj rá, hogy mi az, amitől nap mint nap felragyognak.

Ha már rájöttél, tartsd szem előtt ezt az információt, és teremts lehetőséget arra, hogy beszélj a nyelvükön (lepd meg őket egy masszázzsal, hozd haza a kedvenc süteményüket... érted a lényeget). Ne feledd azt sem, hogy egynél több szeretetnyelv is lehet, így csak azért, mert az ő elsődleges szeretetnyelve nem azonos a tieddel, ez nem jelenti azt, hogy nem osztozokk egy másik nyelven, amelyen mindketten szerettek szeretetet kapni és adni.

A lényeg: A szeretetnyelvek nem a legfontosabb része a kapcsolat fenntartásának. (Bocsánat, nem bocsánat.) Ha egy párkapcsolat együtt tartásáról van szó, a szeretetnyelveken kívül vannak más szükséges jegyzetelemek is, mint például a partner nyílt és együttérző fogadtatása, valamint az, hogy teret adj az érzelmeinek és szükségleteinek - erősíti meg Seip. "

Nem kell mindig ugyanazokkal a közös dolgokkal rendelkezni ahhoz, hogy a kapcsolat működjön, csak hajlandónak kell lenni arra, hogy biztonságos teret biztosítsunk neki, és fordítva" - teszi hozzá. Ez pedig egy olyan cselekedet, amit mindig érdemes megtenni.