, 2021/11/15

Tagadhatatlan, hogy Melissa Arnette Elliott - ismertebb nevén Missy "Misdemeanor" Elliott - generációjának egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb zenei előadója és producere. Puszta tehetsége annyira tagadhatatlan, hogy az Encyclopedia Britannica szerint mindössze 25 évesen képes volt saját lemezkiadót szerezni.

legsikeresebb zenei előadó és producer

Ettől kezdve állandóan jelen van, ha fontos zenészekről és producerekről van szó, és sikeres kislemezei és albumai, négy Grammy-díja (összesen nem kevesebb, mint 22 jelölésből) és számos más elismerés (az IMDb-n keresztül) kézzelfogható bizonyítékai az iparágon belüli hatásának.

Bár Elliott viszonylag fiatal korától kezdve sikeres volt, ez nem jelenti azt, hogy a dolgok mindig könnyűek voltak számára.

Épp ellenkezőleg, nehéz lenne olyan kaliberű sztárt találni, aki nehezebb háttérből származik. Ez persze azt jelenti, hogy a hírnév és a kortársak általi elismerés felsőbb szintjére való felemelkedése még lenyűgözőbb volt - de azt is jelenti, hogy magabiztos imázsa és csodálatos zenéje mögött rengeteg tragédia rejtőzik. Nézzük meg Missy Elliott tragikus életét.

Missy Elliottnak erőszakos apja volt.

Missy Elliott korai otthoni élete nem volt boldog - írja a The Guardian. A családja többek között egy rendkívül szerény virginiai otthonban élt, ami tele volt patkányokkal ... és sajnos családon belüli erőszakkal (via Biography). Elliott édesapja annyira erőszakos volt az édesanyjával szemben, hogy a fiatal lány félt meglátogatni a barátait, mert félt attól, hogy mit fog tenni az apja, amikor távol van.

A helyzet nagyon megviselte Elliottot, aki szintén nem volt mindig biztonságban apja haragjától. Zenei törekvései kétségbeesett segélykérő levelekké váltak, amelyeket olyan bálványoknak írt, mint Janet Jackson (a The Guardianon keresztül). Folyamatosan próbálta meggyőzni édesanyját, hogy hagyja el a mérgező és veszélyes helyzetet. "Azt hiszem, anyám még mindig szerette őt" - mondta Elliott 2001-ben.

"Azt hiszem, azt hitte, hogy a dolgok normálisak lehetnek, de sosem voltak azok. Minden nap könyörögtem neki, hogy hagyja el őt. Azt mondtam: 'Kérem, kérem, menjünk el.". A VH1 Behind the Music című műsorának adott interjújában (az NME-n keresztül) Elliott elárulta, hogy a dolgok annyira rosszul álltak, hogy az apja egyszer lőfegyvert fogott az anyjára, és azzal fenyegette meg, hogy megöli. "Előttem rántotta elő a fegyvert" - mondta Elliott. "Azt kiabáltam, hogy 'Apu, kérlek, ne öld meg az anyámat!'".

Missy Elliott gyermekkora nagyon nehéz volt, és olyan megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie, amelyeken senkinek sem szabadna keresztülmennie. A VH1 Behind the Music című műsorának adott 2011-es interjújában (az NME-n keresztül) beszélt a korai évei talán legnagyobb traumájáról - arról, hogy 8 éves korában szexuális zaklatás áldozata lett. Az elkövető az unokatestvére volt, aki akkoriban kétszer annyi idős volt, mint ő.

"Minden nap azt akarta, hogy iskola után jöjjek a házhoz" - mondta Elliott. "Ez szexuális jellegűvé vált, amiről nekem nyolcévesen fogalmam sem volt, hogy mi az, de tudtam, hogy valami nincs rendben." Elliott azt is elmondta, hogy ez a traumatikus élmény megmaradt benne. "Ha molesztáltak... ez nem tűnik el. Úgy emlékszel rá, mintha tegnap történt volna". Az MTV szerint Elliott 2005-ben jelentette be, hogy egy, az életén alapuló filmen dolgozik, ami többek között ezt a sötét időszakot tárgyalja majd. Úgy tűnik, 2021-től ez még mindig folyamatban lévő munka.

Missy Elliottnak és édesanyjának menekülnie kellett otthonról

Miután Missy Elliott 14 éves lett, édesanyja, Patricia úgy döntött, hogy itt az ideje elhagyni bántalmazó férjét - számol be a The Guardian. Segítséget kaptak a szimpatikus rokonoktól, akik segítettek kiüríteni a házukat, amíg Elliott apja nem volt otthon (a The Guardian szerint). Bár a döntés tovább rontotta anyagi helyzetüket, Elliottnak nincs kétsége afelől, hogy a döntés helyes volt - még akkor is, ha sokáig halálos rettegésben élt, hogy apja újra megjelenik az életükben.

"Egy villával, egy kanállal és egy takaróval hagytuk ott az apámat" - mondta Elliott. "Ooooh, az volt életem legijesztőbb időszaka. Azt hittem, hogy megtalál minket, és megöl minket. Sokáig félelemben éltem." Elliott azóta úgy véli, hogy az apja talán felismerte, miért mentek el, és elfogadta a döntést, talán ezért nem próbált utánuk jönni.

Missy Elliott attól félt, hogy nem lesz eléggé hiteles

Ma már valószínűleg joggal feltételezhetjük, hogy kevesen vannak azok, akik azt mondanák, hogy Missy "Misdemeanor" Elliottnak nincs elég hitelessége. Ahogy a The New Yorker még 1997-ben megjegyezte, úgy érkezett a színpadra, mint a menő megtestesítője, és amikor hosszú kihagyás után Katy Perry 2015-ös Super Bowl félidei show-jában visszatért, az olyan kiadványok, mint a Vogue és az NPR azonnal felkapták a fülüket, és elhalmozták őt dicsérő szavakkal.

Iskolás korában azonban Elliott nem mindig érezte magát különösen menőnek. A The Guardian szerint már akkor is annyira a zenére koncentrált, hogy az iskolával nem sokat törődött, kivéve a szociális célokat és az emberek megnevettetését, de a barátságra és a hitelességre vonatkozó törekvései súlyos csapást kaptak, amikor az iskolája IQ-tesztet csináltatott vele... amiből kiderült, hogy zseniális szintű intelligenciahányadosa van.

Egyesek talán örültek volna ennek, de Elliott világa darabokra szakadt, mert az iskola két osztályt kihagyatott vele, ezzel kiszakítva őt a társasági köréből. "Nem akartam zseni lenni! Az nem menő" - írta le akkori gondolatait. "Hülyéskedni akartam, a trófeaszekrénybe akartak feltenni. Én nem voltam az a fajta gyerek. Vicceskedő voltam."

Aaliyah énekesnőnek tragikus élete volt, kezdve a 22 éves énekesnő korai halálával egy repülőgép-balesetben 2001-ben, egészen a nemrég elítélt szexkereskedő R. Kellyvel való kapcsolatáig, aki illegálisan vette feleségül, amikor még kiskorú volt (via AP News). A Billboard szerint azonban a Missy Elliottal való kapcsolata kifejezetten pozitív volt. Elliott még mindig próbálta megtalálni az útját az üzleti életben, amikor Tim "Timbaland" Mosley producerrel együtt lehetőséget kapott, hogy együtt dolgozzon Aaliyah-val, aki szintén újonc volt.

Elliott szokatlan zenei érzékenysége rezonált Aaliyah-ra, és az állítólag egyszámos együttműködésből nyolc dal lett - köztük az énekesnő slágere, a "One in a Million".

Aaliyah halála hatalmas csapás volt Elliott számára, aki testvérként tekintett az R&B sztárra. "A halála hatalmas sokk volt számomra. Csak az elmúlt hónapban kezdtem egy kicsit elfogadni" - mondta Elliott az Entertainment Weeklynek 2002-ben.

"Rengeteg álmom volt róla. Amikor valaki meghal, mindig átmegyünk egy mélyponton, és a gyógyulás időbe telik. Annyira váratlanul ért - úgy érzem, mintha csak a stúdióban lettem volna vele"." Egyértelmű, hogy Elliott az évek során sem feledkezett meg korai munkatársáról. Sőt, Aaliyah-ról szóló szavai 2018-ban is ugyanolyan szívélyesek voltak, mint az énekesnő korai halála után (a Billboard szerint). "Csak elképzelni tudnánk, mit csinálna most" - mondta Elliott. "Már nem lenne itthon és érinthetetlen lenne".

Mielőtt Missy Elliott szólóelőadóként és sztárproducerként nagyot alkotott volna, egy küszködő, frissen egyedülálló anya szegény gyermeke volt (via The Guardian). Azonban nagyon eltökélt volt abban, hogy már korán befut a zeneiparban... még akkor is, ha az első zenei csoportja keményen emlékeztetett arra, hogy a szórakoztatóipar nem könnyű.

Miután a Vibe szerint a 80-as évek végén néhány barátjával megalakította a Sista nevű együttest, Elliott megmutathatta dalszerzői tehetségét - és 1991-ben a Sistát leszerződtette a Jodeci zenekar tagjának, DeVante Swingnek a Swing Mob Records (per Encyclopedia Britannica). Sajnos a csapat sikere finoman szólva is rövid életű volt. 2004-ben a Sista kiadott egy kislemezt, a "Brand New"-t, de a "4 All the Sistas Around da World" című teljes hosszúságú albumukat végül félretették. Ez jelentette a Sista végét, mivel a csapat hamarosan feloszlott.

Missy Elliott egészségügyi gondjai

Azok, akik már hozzászoktak Missy Elliott látszólag véget nem érő slágersorozatához, meglepődhettek, amikor 2005-ben elmaradtak a kislemezek. Legalábbis részben azért maradt távol a rivaldafénytől egészen a 2015-ös Super Bowl félidei show-jában való visszatéréséig, mert sajnálatos egészségügyi problémái voltak (a Billboardon keresztül). 2008-ban gyors és jelentős súlyvesztése miatt orvoshoz fordult, és kiderült, hogy Basedow-kórja van - egy pajzsmiriggyel kapcsolatos rendellenesség, amely a túl sok pajzsmirigyhormonnal felborítja a szervezet hormonális egyensúlyát - írja a Healthline.

Elliott úgy véli, hogy az állapot összefüggésben lehet a rendkívül hektikus és fárasztó munkarendjével. "Hajhullást okoz, a szemed kidülled" - írta le a tüneteit. "A vérnyomásom mindig felment a túlhajszoltságtól". A People Magazine szerint (a CBS-en keresztül) Elliott tünetei közé tartozott a jelentős remegés is, ami majdnem autóbalesethez vezetett. "Nem tudtam lenyomni a féket, és majdnem karamboloztam" - árulta el a művésznő.

Elliott elmondta, hogy a Basedow-kórja kontroll alatt van, és állítólag sugárkezelést is kapott az állapotára. A rivaldafénytől való évtizedes távolléte alatt sem hagyta abba a munkát. "Ha meg akarnám csinálni a 'The Missy Elliott Missing Files of Missy Elliott'-ot, valószínűleg hat albumom lenne csak úgy ott" - árulta el.

A szakma elutasította őt a kinézete miatt.

Ha figyelembe vesszük, hogy Missy Elliott szinte mindent, amihez hozzáér, arannyá változtat, egyenesen hihetetlennek tűnik, hogy a zeneiparon belül bárki is elutasította volna. A The Guardian szerint azonban pontosan ez történt a karrierje elején. A hip-hop nőkhöz való hozzáállása történelmileg meglehetősen szexista és imázs-tudatos, ezért a lányt gyakran elutasították, mert a külseje nem illett bele a hagyományos formába, különösen a korai időkben, amikor a Sista nevű, csak nőkből álló csapat tagja volt (a The Guardianon keresztül).

Miután összeállt Tim "Timbaland" Mosley-val, és bebizonyította, hogy hiteles slágergyáros, áttörte az iparág mesterséges testkép-korlátjait - számol be a The New Yorker, és tekintélyes önéletrajza művészként, producerként és üzletasszonyként is bizonyítja rátermettségét. Bár végül leadott néhány kilót abból a súlyból, amiért az iparág a karrierje elején gúnyolta, érdemes megjegyezni, hogy kifejezetten egészségügyi okokat nevezett meg a döntés okaként.

Missy Elliott hihetetlenül félénk.

Annak ellenére, hogy Missy Elliott művészként számos merész és bátor lépést tett a karrierje során, sokan, akik interjút készítettek vele, megjegyezték - vagy, ahogy a 2017-es Elle-profilja is rámutat, előzetesen értesültek róla -, hogy ő egy masszívan félénk ember. Elliott 2018-ban a Twitter-fiókján is elismerte ezt, és megosztott egy régi interjúklipjét, amelyen idegesen izeg-mozog, és úgy vihog, mintha nem lenne holnap. "Funfact I'm soooo Shy that I giggle all the time because of my shyness, or I keep rocking my leg, or mess with my hands" - írta, egy csomó önleértékelő emojival kiegészítve.

Ez a tulajdonsága némileg ellentmondani látszik a korai álmainak, hogy szupersztár legyen, nem is beszélve az életéről, amikor valóban az lett. A The Guardian szerint azonban megtanulta megoldani ezt a problémát azzal, hogy lényegében elválasztotta előadói személyiségét a hétköznapi személyiségétől. Sőt, elmondása szerint ezt már viszonylag fiatalon meg kellett tanulnia, mert szerettei tisztában voltak zenei tehetségével, és a tágabb családja gyakran nyomást gyakorolt rá, hogy lépjen fel nekik. "Miután egy órán át könyörögtek nekem, végre felálltam az asztalra, és átváltoztam a másik kisgyerekké. Aztán már nem tudtak leszedni rólam" - írta le Elliott az átalakulásának mértékét. "Amint a színpadra tettem a lábam, mindent kizártam magamból. A saját világomban tudok lenni".

Missy Elliott családja nem bátorította zenei törekvéseit.

Egy olyan úttörő művészt, mint Missy Elliott, szinte lehetetlen másként elképzelni, mint zenészként, de a Marie Claire-nek adott 2019-es interjújában elárulta, hogy barátai és családja nem éppen támogatták sztárságról szőtt álmait. Az iskolai barátai egyenesen kinevették, amikor többször is kijelentette, hogy sztár akar lenni. Bár ez évtizedekkel ezelőtt történt, és végül semmilyen módon nem akadályozta őt, ez a dolog az évek során megragadt Elliottban. "Vajon emlékeznek-e rám azok a gyerekek?" - mondta. "Mert én mindegyikükre emlékszem." A családja sem támogatta éppen a zenei szupersztárságról szőtt álmait, mert az egész ötlet, hogy nagynevű hírességgé váljon, erőltetettnek tűnt. Ehelyett alternatív karriertervet kínáltak azzal, hogy azt javasolták Elliottnak, vonuljon be a hadseregbe - ez az ötlet a leendő szupersztárt kevésbé izgatta.

Ettől függetlenül a fiatal Elliott úgy döntött, hogy az álmait követi, és a családja katonai karrierre vonatkozó ajánlásai sem keserítették el őt. Sőt, a The Guardian szerint nagyra értékeli, hogy a hírneve lehetővé tette számára, hogy kényeztesse az édesanyját. "Az igazi álom az volt, hogy elég pénzt keressek ahhoz, hogy gondoskodhassak arról a sok fájdalomról és szenvedésről, amin az édesanyám keresztülment" - mondta Elliott 2001-ben.

Missy Elliott meglepetésszerű fellépése Katy Perry 2015-ös Super Bowl XLIX félidei show-jának egyik legfényesebb fénypontja volt, hiszen a művésznő három legnagyobb slágerével - a "Get Ur Freak On", a "Work It" és a "Lose Control" (via Okayplayer) - lehozta a házat. Azonban, ahogy az Entertainment Weekly elárulta, a legendás művész örömteli fellépése egy egészségügyi pánik után következett be.

Elliott 2017-ben a Twitteren jegyezte meg, hogy nem sokkal az esemény előtt kórházban volt. Bár akkor még nem részletezte egészségügyi pánikjának pontos természetét, a Billboardnak adott 2015-ös interjújában már beszélt a témáról, és elárulta, hogy a három dalt tartalmazó fellépése előtti felvezetés nagyon megviselte, és a nyomás pánikrohamban csúcsosodott ki. "Mintha infúziót kaptam volna a karomba, meg minden" - mondta. "Senki sem tudott róla."

A The Guardian című lapnak adott 2019-es interjújában Elliott megjegyezte, hogy a Super Bowl vendégszereplése annyira rosszul érintette, hogy még azt is elmulasztotta, hogy kihasználja a lehetőséget a közelgő "comeback" kislemezének, a "WTF (Where You From)" népszerűsítésére. Azt is elárulta, hogy hajlamos a szorongással bajlódni, valahányszor kiad valamit. Az igazság kedvéért Elliott azt is kiemelte, hogy elég érthető, ha valaki ideges, mielőtt visszatér a reflektorfénybe, pont egy Super Bowl félidei showműsor során. "Azt hiszem, minden művész, akinek volt egy ilyen szünete, szorongana" - mondta.