, 2022/11/30

Hány kalória van egy avokádóban? Oké, tehát egy egész avokádó 322 kalóriát tartalmaz az USDA szerint. Ez soknak tűnhet, de egyetlen adag gyümölcs valójában csak 107 kalóriát tartalmaz.

Hány kalória van egy avokádóban

Milyen egészségügyi előnyei vannak az avokádónak?

Több káliumot tartalmaznak, mint a banán, csökkenthetik a koleszterinszintet, és még a fogyásban is segíthetnek. Az avokádófogyasztásból annyi egészségügyi előny származik, hogy megkérdeztük Baseley-t, mi a legjobb tippje

1. Az avokádó egészséges zsírokat tartalmaz

Az avokádóban található zsírok többsége egyszeresen telítetlen zsírsav - mondja Baseley. 'Az olyan diéták, amelyek a telített zsírokat telítetlenekkel helyettesítik, állítólag egészségesebbek a szív számára, így próbáld meg a sajtkrémet avokádóra cserélni, hogy egészségesebb zsírokat fogyassz.

2. Az avokádó gazdag E-vitaminban

'100 grammonként 3,2 mg van bennük (naponta körülbelül 12 mg-ra van szükségünk). Az E-vitamin antioxidánsként segít megvédeni a sejteket az "oxidatív stressztől". Mindannyian termelünk szabad gyököket, amelyek olyan reaktív vegyületek, amelyek károsíthatják a DNS-t, az anyagcserénk részeként - és még testmozgás közben is. Az E-vitamin fantasztikus antioxidáns, amelyet készenlétben tarthatunk ezek leküzdésére'.

3. Az avokádó segíthet megelőzni a fáradtságot

"Az avokádó B6-vitamint tartalmaz, amelynek számos funkciója van a szervezetben: segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget, részt vesz számos anyagcsere-reakcióban, amelyek energiát szabadítanak fel, valamint a fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjét végzik, és támogatja a normál immunműködést. A B6-vitamin szerepet játszik a hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron aktivitásának támogatásában is. Megjegyzendő, hogy 100 g avokádó 0,38 g B6-vitamint tartalmaz, a referenciabevitel pedig 1,4 g naponta.

4. Az avokádó tele van rosttal

'Az avokádó hasznos mennyiségű rostot is tartalmaz, ami azért hasznos, mert nagyon kevesen esznek elég rostot. Ez segíthet abban, hogy "szabályos" maradj, és megelőzheted az éhségérzetet". Ráadásul az avokádóban lévő rostok körülbelül 25%-a oldható - ez nagyszerű a bélrendszered "jó" baktériumainak táplálásához.

5. Az avokádó magja gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatása szerint a magokban található vegyületek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kezelésében.

Ha az avokádó ennyire jót tesz, miért aggódunk a zsírok miatt?

Az avokádó az egyik legzsírosabb növényi élelmiszer a bolygón. Tény.

Kalóriáinak mintegy 77%-a zsírból származik. Szintén tény.

A túl sok zsír fogyasztása pedig szívbetegségekhez, rákhoz, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet. Sajnálatos tény.

De mint azt minden jól olvasott WH-olvasó tudja, az avokádóban lévő zsírok nem akármilyen zsírok. Ezek jó zsírok.

Tudományos lecke, közjáték... Négyféle zsírtípus létezik: telített, egyszeresen telített, transzzsírok és többszörösen telítetlen zsírok. A British Heart Foundation szerint az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírok azok a zsírok, amelyek előnyösek - gondoljunk csak arra, hogy segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet és ellátják a szervezetet esszenciális zsírsavakkal. Ezek azok, amelyeket például az avokádóban, az olívaolajban, a diófélékben és a magvakban találunk.

A többi - a telített zsírok és a transzzsírok - a gyorsételekben, a kemény sajtokban, a vajban, a kekszekben és a süteményekben találhatók, és ezek azok, amelyek a fent említett egészségügyi problémákkal hozhatók összefüggésbe.

Egy átlagos avokádó 19,5 g zsírt tartalmaz, amely 12,1 g egyszeresen telítetlen zsírból, 4,1 g telített zsírból és 2,2 g többszörösen telítetlen zsírból áll - mondja Baseley. "A közlekedési lámpasor szerint az avokádó az összes zsír tekintetében piros, a telített zsír tekintetében pedig sárga színű lenne.

Mit higgyünk?

'Az avokádó egészségesebb zsírokat tartalmaz (lásd fentebb)' - mondja Baseley. 'Fontos azonban felismerni, hogy még mindig magas zsírtartalmú élelmiszer, és a legjobb, ha megfelelő adagokban és egy változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk őket.'

Mi a legjobb módja az avokádó fogyasztásának?

"A kedvenc avokádófogyasztási módom a magos pirítósra vagy kovászos tésztára zúzott avokádó, egy kis sóval és chilivel, valamint két buggyantott vagy rántott tojással és némi fonnyasztott spenóttal" - mondja Baseley. "Van benne szénhidrát, fehérje, zsír, rost és vitamin, valamint a napi ötből kettő, szóval ez egy igazán kiegyensúlyozott étkezés".