, 2022/2/26

Amíg felsőfokú tanulmányi idődet töltöd és hallgatói jogviszonnyal rendelkezel, igénybe vehetsz olyan bankszámlákat, melyek kedvezőbbek a felnőtt bankszámlákénál. Ezeket érdemes kihasználni a tanulmányi éveidre a felnőtt korodban, mert ez a lehetőség később már nem fog visszatérni.

Arról nem is szólva, hogy léteznek olyan specialitások, mint például a csak OTP-nél igényelhető ISIC kártya, mely egy teljes értékű bankkártya és egy teljes értékű nemzetközi diákigazolvány egyben, mely kedvezményekre jogosít világszerte.

A diákszámlák beépített egyedi kedvezményeket tartalmaznak, melyek lehetnek különféle rendszeres promóciók, több ingyenesség vagy nagyobb kedvezmények, mint a felnőttek esetében. Érdemes élni velük!

Most pedig lássuk, mikor érdemes devizaszámlát nyitni!

Mikor van szükséged devizaszámlára?

Ha tartósan, folyamatosan Magyarországon élsz, forintban kapod a fizetésed és nincs a külfölddel pénzügyi kapcsolatod, akkor lebeszélnénk devizaszámla nyitásáról pusztán a külföldi nyaralások miatt. Valószínűleg nem lesz annyi a megtakarításod ezen, mintha forintról átváltanád.

A nyaralás során ugyanis, ha külföldön vásárolsz a bankkártyáddal, vagy ATM-ből készpénzt veszel fel, azt forintszámláról is megteheted, a bankod deviza eladási árfolyamon fogja váltani a pénzed euróról vagy dollárról.

Devizaszámla tartásnak akkor van értelme, ha devizában kapsz pénzt külföldről vagy abban kapod a fizetésed. Devizaszámlát érdemes nyitni akkor is, ha a devizával kereskednél, vagy csak őriznéd abban bízva, hogy növekszik az értéke forintban. Akár még akkor is megérheti, ha egy külföldi útra minden hónapban takarékoskodva félreteszel, mert így láthatod, hogy a későbbi forintárfolyamtól függetlenül mennyi pénzed gyűlt már össze devizában.

Ha külföldre kell küldened devizát, ahhoz nem szükséges devizaszámla, a küldéskor a bankod forintról is átváltja a pénzt arra a devizanemre, amelyben az átutalást küldöd, így az forintszámláról is a kívánt devizában fog megérkezni a címzetthez. Pontosabban, ha a címzett sem rendelkezik olyan számlával, mint amiben a pénzt küldöd, akkor neki is átváltják. Épp ezért érdemes abban a devizanemben küldeni, amelyben a címzett tudja fogadni.

A következő fejezetben a folyószámlahitel buktatóiról lesz szó.

Folyószámlahitel – így használd!

A folyószámlahitelt általában azoknak ajánlja fel a bank, akiknek rendszeres havi jövedelme érkezik. Ekkor általában megkapják a jövedelmüknek megfelelő összeget, néha akár többet is.

Ez egy olyan lehetőség, amellyel tovább nyújtózkodhatsz, mint amíg a takaród ér, azaz amíg az egyenleged engedné.

A folyószámlahitel teljesen automatikusan kapcsolódik a számládhoz, igazából mindig megnöveli annak az elérhető egyenlegét. Amíg a saját pénzed költöd, a folyószámlahitel kihasználatlan lesz, bár díjat ilyenkor is fizethetsz érte.

Amikor a saját pénzed elfogyott, akkor a folyószámla-hitelkeretbe mész át. Ezért már kamatot kell fizetned, és bár ezek nem túl drága kamatok a hitelkártyához képest, de sokkal drágábbak a jelzáloghiteleknél és a személyi kölcsönök egy részénél.

A folyószámlahitel egy ügyes csali a banktól azért, hogy extra bevételhez jusson tőled. Hiszen sok ember gyorsan elkölti a folyószámla-hitelkeretét úgy, hogy észre sem veszi, aztán a fizetése már csak nulláig tölti fel az egyenlegét, és továbbra is a folyószámla-hitelkeretből költ.

Ez a lehető legrosszabb felhasználási mód, mert ekkor nem tudsz elszabadulni a banktól, akkor sem, ha szeretnél. A bankváltásnak is akadálya a folyószámlahitel, hiszen a jelenlegi bankodnál előbb ki kell fizetni a tartozásod, hogy átmehess egy másik bankhoz. Ha enélkül váltasz és a bank észleli, hogy megszűnt a fizetésed jóváírása, akkor felmondhatja és egy összegben követelheti tőled a teljes keretösszeget – miközben az új bank pedig mondjuk a jövedelmed átutalása után 3-6 hónappal ad csak először folyószámlahitelt.

Ezért a folyószámlahitelt kifejezetten rosszul használod fel, ha megkapásakor elköltöd és utána azzal folyamatosan tartozol a banknak.

 

Így használd jól:

  • Előre eltervezett nagyobb vásárlásaidat fizesd ki belőle és apránként fizesd vissza, ahogy tudod.

  • Ne végezz impulzusvásárlást a folyószámla-hitelkeretedből csak azért, mert rendelkezésre áll! Gondolj arra, hogy vissza is kell fizetni.

  • Ha valami váratlan kiadás szükséges, azt fizesd ki a folyószámlahitelből és utána amint tudod, esetleg csak apránként, de fizesd vissza a banknak.

  • Ha csak kevés összeggel lépted túl a fizetésed és az így átment folyószámlahitelbe, a következő hónapban annyival kevesebbet költs és fizesd vissza a hitelt!

Természetesen nincs is szükséged a folyószámlahitelre, ha a fenti esetek nem fordulnak elő az életedben, tehát mindent ki tudsz fizetni a fizetésedből. Ebben az esetben csak feleslegesen fizeted a folyószámlahitel rendelkezésre állását, így inkább mondd vissza. A folyószámlahitelt inkább használd rendkívüli kiadásokra, de arra tényleg használd, ne fizesd a rendelkezésre állást feleslegesen, majd amint tudod, fizesd vissza!

Ekkor a folyószámlahitel egy hasznos segítőtársad lesz.