, 2022/8/31

A Dél-Afrikából származó kála jól érzi magát napos, száraz helyen, így kiváló szobanövény. Jellegzetes, nagy, kehely alakú virágai lenyűgöző kiegészítői bármely otthonnak.

kála

Gondozásához tudni kell, milyen gyakran kell öntözni, mennyi napfényre van szüksége, hogyan kell metszeni. Bár gyakran nevezik "liliomnak", a kála nem igazi liliom. Az Araceae növénycsaládba tartozik.

A szobai kálát a legjobb olyan helyre tenni, ahol részleges árnyék és világos napfény van. A teljes napfényt és a teljes árnyékot sem tűri. Ha tehát van egy részlegesen árnyékos ablakpárkányunk, az kiváló hely lehet a kála elhelyezésére.

Megfelelő mennyiségű napsütés nélkül a növény nem fog fotoszintézist végezni, és elhervad. A virágok is tompák lesznek vagy elszíneződhetnek. Ha viszont túl sok napfény éri, a növény levelei égettnek fognak tűnni, a növény pedig elszárad és elpusztul.

A kála nagyon érzékeny a szélsőséges hőmérsékletekre. Ideális esetben 14 és 24 fok között kell tartani. A nyári hónapokban persze nem egygyszerű 24 fok alatt tartani a növényünket, ezért érdemes a talaj tetejére mulcsot helyezni, amely segít a hőmérséklet szabályozásában, és hűvösebb közeget biztosít a növény gumója számára.

A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, nem jó ha kiszárad. Rendszeresen öntözzük a növényt, hogy segítsük fenntartani a páratartalmat. Elviseli a normál páratartalmat is beltérben, amíg a talaj nedves marad.

Legalább hetente egyszer öntözzük mivel nedves virágföldet igényelnek, gyakran ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és ne hagyjuk, hogy túlságosan kiszáradjon. Azonban a túlöntözésre is ügyelnünk kell, ellenkező esetben gyökérrothadás és egyéb problémák is felütik a fejüket.