, 2022/12/27

Kevés olyan jó érzés van, mint egy jó kis szaunázással felmelegedni. Oké, igen, lehet, hogy vannak olyan apróságok is, mint a kipirult, vörös arc és az, hogy egy idő után elázol, de a szaunázás előnyeit élvezheted, ha csak egy kis időt töltesz egy szaunában.

A szauna előnyei

Akár a szaunát, akár a gőzfürdőt (ami egyébként a szauna egy fajtája) választod, mindkettő csodákat tehet az egészségeddel. Egyrészt a szaunában uralkodó meleg különböző változásokat okozhat a szervezetedben, például felgyorsíthatja a szívverésedet. Ez segíthet javítani a keringésedet, ami a Harvard Health szerint pozitívan hat a szívedre, a vérnyomásodra, a bőrödre és még sok másra.

És ez csak egy része a képnek. A szaunázás segíthet a különböző betegségek kezelésében is, beleértve a reumatológiai és különböző bőrbetegségeket, például a pikkelysömört - mondja Michele Bailey, DO, a chicagói Rush University Medical Group alapellátó orvosa. Ez azt jelenti, hogy több tanulmányra van szükség annak megerősítésére, hogy a szaunázás valóban képes mindezeket a dolgokat elérni. Bár sokféle szauna létezik, és mindegyik egy kicsit másképp működik, Dr. Bailey szerint mindegyik hasonló előnyökkel jár.

Rendben, mi az a szauna?

A szaunák száraz hőt használnak. Általában 180°F és 195°F között melegítik, nagyon alacsony páratartalom mellett. "Olyan, mintha egy sütőben ülnénk" - mondja Dr. Purvi Parikh, belgyógyász. Ezért van az, hogy az emberek gyakran vizet öntenek a felhevített kövekre a szaunaszobában - ez gőzt hoz létre egy kis páratartalom érdekében.

Sokféle variáció létezik. A leghagyományosabb típus a fatüzelésű szauna, amely tüzet és nagyon alacsony páratartalmat használ a helyiség felmelegítéséhez.

Aztán vannak elektromos szaunák, amelyek elektromossággal termelik a hőt, és jellemzően az emberek otthonukba szerelik be őket.

Az infraszaunák, ahogy a neve is mutatja, infravörös fényhullámokat használnak a test közvetlen felmelegítésére anélkül, hogy a körülöttünk lévő levegő hőmérsékletét megemelnék. Állítólag ugyanolyan hatást váltanak ki a szervezetben, mint a hagyományos szauna, de alacsonyabb hőmérsékleten, így könnyebben elviselhető.

Végül a gőzfürdőkre a nedves hő jellemző. Nem olyan forróak, mint a szaunák, és sokkal párásabbak. Dr. Parikh szerint a gőzkamrákat általában 100 és 120 °F között melegítik, és közel 100 százalékos a páratartalmuk. De még ha technikailag nem is olyan forró, a gőzkamrákban valószínűleg jobban érezni fogja a hőt, mint a szaunákban, mivel a levegőben extra nedvesség van.

Ha légzőszervi problémái vannak, akkor a legjobb, ha a gőzkabinokhoz ragaszkodik, mivel azok hidratáltan tartják a légutakat (a szauna még jobban kiszáríthatja azokat) - mondja Dr. Parikh. Egyébként minden személyes preferencián múlik, és hasonló egészségügyi előnyökkel jár a szauna vagy a gőzfürdő.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a szaunázásnak?

Dr. Parikh szerint a hő hatása ugyanaz, akár száraz, akár nedves. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat az előnyöket élvezheted, akár szaunában, akár gőzfürdőben izzadsz. Van azonban egy extra előnye a gőzfürdőnek azok számára, akiknek légzőszervi problémáik vannak, például asztmásak vagy allergiások. "Az ilyen típusú légzőszervi problémákra adott gyógyszerek kiszáríthatják a légutakat" - mondja Dr. Parikh. "A gőz egy kicsit jobban hidratálja és megnyitja a tüdőt, és hidratálja a légutakat." Ha dugulással küzd, a gőz párásítóként is működhet, és segíthet kitisztítani az orrjáratokat a könnyebb légzés érdekében.

A száraz szaunák használatával kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy ezek az előnyök biztosíthatók.

1. Jobb keringés

Bármi, ami megemeli a testhőmérsékletet, növeli a szívverést, ami viszont fokozza a keringést - mondja Dr. Denise Millstine A szaunában ülni majdnem olyan, mintha egy futópadon sétálnál egyenletes tempóban, mondja Dr. Parikh. A meleg miatt a szívednek erősebben kell pumpálnia, hogy keringesse a véredet, ami azt jelenti, hogy a szívizomzatnak is van némi előnye, még akkor is, ha csak ülsz a melegben. (Ne feledd azonban, hogy ez még mindig nem helyettesíti a testmozgást, amelynek rengeteg más előnye van a testeddel szemben).

2. Csökkentett vérnyomás

A szaunában eltöltött idő csökkentheti a vérnyomást, mondja Dr. Millstine, de nem érdemes szaunázni, ha ellenőrizetlen a vérnyomásod. Tanulmányok kimutatták, hogy a hagyományos finn szaunázás összességében alacsonyabb vérnyomással jár, ha az emberek rendszeresen használják. "Tehát fiziológiailag, hasonlóan a testmozgáshoz, a vérnyomásod kezdetben megemelkedne, majd hosszú távon valószínűleg a vérnyomásod jobb kezelését és a vérnyomásod csökkenését eredményezné" - mondja Dr. Millstine. Tény, hogy az emberek a szaunázás hatására javuló szív- és érrendszeri egészséget tapasztalhatnak. A kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen szaunáznak (hetente legalább négyszer 20 percig), jelentősen csökken a szívroham, a stroke és a demencia kockázata - jegyzi meg Dr. Parikh.

3. Stresszoldás

A szaunázás a skandináv kultúra rendszeres része, mondja Dr. Millstine, és a stresszoldás és a relaxáció egyik módjának tekintik. "Ha a szaunázás rendszeres gyakorlattá válik számodra, és ez olyasvalami, amit viszonylag könnyen megtehetsz, például a munkából hazafelé menet egy rövid szeánszra, vagy ha közben szocializálódhatsz, akkor valószínűleg csökkenti a stressz-szintedet" - mondja.

4. Ragyogó bőr

A szaunázás jótékony hatással lehet a bőröd általános egészségére, mivel a véráramlást a bőröd felszínére juttatja, mielőtt elkezdenél izzadni. "A rendszeres szaunázás a bőrt erősebbé teszi, vagyis egyfajta feszesebbé és rugalmasabbá teszi, ami jó esztétikai okokból, de azért is, mert a bőr általános egészségügyi gátként működik" - mondja Dr. Millstine.

5. Csökkenti az ízületi merevséget és az izomfájdalmakat

A szaunázás jótékonyan hat az edzés utáni regenerálódásra, mivel az edzés után a feszült izmok fellazulását eredményezi. "A hő hatására az izmok hajlékonyabbá és rugalmasabbá válhatnak, így valószínűleg segítene az edzés utáni felépülés fájdalmában" - mondja Dr. Millstine. Anekdotikusan a merev ízületekben és testfájdalmakban szenvedő emberek esküsznek a szaunára a fájdalom enyhítésére. A szaunázás segíthet a feszültségtípusú fejfájáson is, valószínűleg azért, mert csökkenti az izomfájdalmat, amely hozzájárul ezek kialakulásához - teszi hozzá.

6. Erősebb immunrendszer

A szaunázás nem kapcsolódik közvetlenül a jobb immunrendszerhez, de ha a szaunázást a relaxációval társítjuk, akkor csökkenthetjük a stresszt, ami ronthatja az immunrendszer működését. A szaunázás bizonyítottan csökkenti a gyulladásos markerek keringő szintjét is, amelyek szintén összezavarják az immunrendszered válaszát. "Volt egy kisebb tanulmány is, amely néhány egészséges önkéntesnél vizsgálta a szaunázást, és kimutatták, hogy csökkent a nátha előfordulása" - mondja Dr. Millstine. "Tehát lehetséges, hogy segíthet javítani az immunrendszerünket, vagy potenciálisan a szöveteinket képessé teheti arra, hogy jobban leküzdjenek egy vírust, amelynek ki vagyunk téve."

7. Jobb hangulat

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szaunázás javíthatja a hangulatodat, ami ismét a relaxációs faktorhoz köthető. Egy finnországi tanulmány szerint azonban a rendszeresen szaunázó férfiaknál csökkent a pszichózis kockázata, egy másik tanulmány szerint pedig a szaunázás csökkentheti a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. "Nem világos, hogy ezek az előnyök közvetlenül a szaunázással függnek-e össze, vagy ismétlem, vagy egyszerűen csak egy egészséges életmódhoz kötődnek, amely magában foglalja a szocializációt és a pihenést" - mondja Dr. Millstine. Akárhogy is, úgy tűnik, hogy a szaunázásnak van néhány pozitív agyi és mentális egészségügyi előnye.

Segít a szaunázás a zsírégetésben?

Úgy gondolják, hogy a szaunázás közben a szervezetedben végbemenő változások utánozzák azokat, amelyek egy közepes vagy nagy intenzitású edzés (például séta) után következnek be, és a szaunázás felpörgeti az anyagcserét. Ezt azonban még tovább kell vizsgálni, mivel az erre vonatkozó adatok nem egységesek. Minden ténylegesen leadott kiló vízsúly lesz, tudod, az izzadás miatt - és ez a szaunára és a gőzfürdőre egyaránt vonatkozik. Ez pedig nem azonos a zsírvesztéssel.

Egy újabb mítosz? Az az elképzelés, hogy egy átmulatott éjszaka után a gőzfürdőben lehet méregteleníteni. Leizzadhatod a bőrödön lévő termékeket, például a naptejet, de a puszta izzadás nem segít a szervezetednek feldolgozni valamit, amit bevettél, például az ételt vagy az alkoholt - mondja Dr. Millstine.

Vannak-e kockázatai a szaunázás használatának?

Ami a kockázatokat illeti, elsősorban a kiszáradással és a meleg okozta szédüléssel kell számolnunk - mondja Dr. Parikh. Ezért fontos, hogy a szaunázás vagy gőzfürdőzés előtt és után is jól hidratáljuk magunkat. Akkor is érdemes kihagyni a szaunázást, ha nemrégiben szívrohamon vagy más szív- és érrendszeri problémán, például magas vérnyomáson esett át - teszi hozzá Dr. Parikh.

Terhes nőknek és mindazoknak, akiknek vegetatív diszfunkciói vannak, krónikus légzőszervi betegségben, szívbetegségben szenvednek, vagy általában véve gyengék, konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt bemennének egy szaunába. A hőséget és a páratartalmat mindenki másképp kezeli. Mindig jó ötlet, hogy ha bármilyen aggályod van, konzultálj az egészségügyi szolgáltatóddal.

Mennyi ideig lehet a szaunában ülni?

A legtöbb ember szaunázása csak öt és 30 perc között tart. De hogy mennyi ideig használhatod biztonságosan a szaunát vagy a gőzfürdőt, az attól függ, hogy mennyire vagy hozzászokva, illetve mennyire forró a szauna vagy a gőzfürdő. "Ha szédülsz, vagy dehidratáltnak érzed magad, mert talán épp most jöttél haza egy hosszú futásból, nem jó ötlet hosszú időt tölteni a szaunában" "De ha jól hidratált vagy és jól érzed maadt, akkor maradhatsz egy kicsit tovább."

Az is bevett szokás, hogy a szaunából vagy a gőzkamrából gyakori szünetekre ki kell jönni, ezért hagyd el és igyál vizet, amikor csak úgy érzed, hogy szükséged van rá. Dr. Parikh azt javasolja, hogy kezdjük alacsonyan és lassan. Minél alacsonyabban ülsz a szaunában vagy a gőzfürdőben (azaz minél közelebb vagy a padlóhoz), annál kevésbé lesz intenzív a hő, mivel a hő felemelkedik.

Bár az egészségünk szempontjából az a legjobb, ha rendszeresen (ha lehet, hetente többször is) szaunázunk vagy gőzfürdőt használunk, talán kezdjük egy, legfeljebb öt vagy tíz percnél nem hosszabb fürdőzéssel, hogy megnézzük, mennyire bírjuk, és onnantól kezdve bővítsük a kört.