, 2023/1/2

Ha jól ismered a nyugati asztrológiát, akkor valószínűleg minden hónapban elolvasod a horoszkópodat, felbátorodsz, amikor a Merkúr retrográdba megy, és izgatott leszel minden alkalommal, amikor a napjegyed évszaka eljön. De míg a születési horoszkópodat talán úgy ismered, mint a tenyeredet, a kínai állatövi jegyeddel és azzal, hogy az hogyan tükrözi a személyiségedet, talán kevésbé vagy tisztában.

A kínai állatövi jegy  sokkal több mint a születési éved

Bár a nyugati és a kínai asztrológia különbözik az egyes jegyekhez rendelt időszakokban - a nyugati asztrológia hónapokon, míg a kínai asztrológia éveken alapul -, a kettő között sok a hasonlóság, mondja Laura Lau, aki néhai édesanyjával, Theodora Lau-val közösen írta a The Handbook of Chinese Horoscopes című könyvet. "Mindkét [asztrológiai] típusra úgy tekintek, mint a nyelvekre". "Az én életemben az emberek azt mondják: 'Ó, hát ő egy Ikrek', vagy 'Ő egy ilyen Bak'. A kínai horoszkópokkal ezt megfordítod... a családom mindig azt mondta: 'Hát, ez az ember egyszerűen impulzív. Ő egy Ló - mit várhatsz tőle?'".

A kínai asztrológia 12 különböző állatjegyet használ: Patkány, Ökör, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Birka, Majom, Kakas, Kutya és Disznó. "Mindegyiknek nagy hírneve van" - mondja Lau.

Oké, akkor hogyan tudhatom meg a kínai csillagjegyemet?

A fő állatjegyed korrelál a születési éveddel (és 12 éves ciklusban ismétlődik), de Lau arra ösztönzi azokat, akik többet szeretnének megtudni a kínai állatövi jegyükről, hogy ássanak mélyebbre. "A legtöbb ember első tapasztalata [a kínai asztrológiával] az, hogy úgy tudja meg, melyik állathoz tartozik, hogy megnézi a születésnapját valamilyen táblázatban vagy egy éttermi asztalterítőn" - mondja. "

...De akárcsak a nyugati asztrológia horoszkópjai, amikor a kínai asztrológiában elkészíted a horoszkópodat, akkor is van egy állat, ami megfelel annak a hónapnak, napnak és órának, amikor születtél. Ha megnézed a hónapodat vagy az órádat [az éved mellett]... láthatod, hogy a karakteredben milyen árnyalatai vannak ezeknek a más személyiségeknek"." Például lehet, hogy az Ökör évében, de a Kakas órájában születtél, és ez megmagyarázhatja önmagad egy olyan részét, amit korábban nem igazán értettél. (Csak hogy tudd: ezzel a kalkulátorral gyorsan megtalálhatod a csillagjegyedet.)

Vannak olyan elemek is, amelyek az állatokkal együtt mennek végig egy cikluson" - mondja Lau. Ez azt jelenti, hogy minden évben az uralkodó állatjegy az öt természeti elem egyikéhez is kapcsolódik: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz. Például "2022 a vízi tigris éve" - magyarázza Lau.

Mivel tizenkét jegy és öt elem van, 60 évbe telik, amíg egy állatjegy és egy elem kombinációja megismétlődik. (Legutóbb 1962-ben volt a Vízi Tigris éve.) "Az elemek az állatjegy energiáját is megváltoztathatják, így ez is egy újabb réteget ad hozzá" - mondja Lau.

Mik az egyes kínai állatövi jegyek jellemzői?

Tigris.

1974-ben, 1986-ban, 1998-ban, 2010-ben, 2022-ben született.

"A Tigris arról ismert, hogy igazán dinamikus, idealista állat, és [rendkívül] impulzív" - mondja Lau. "[Ez a jegy] nagy személyiség, hatalmas egóval rendelkezik, nagy halogató, nagyon szereti, ha igaza van". A Tigrisek is hajlamosak arra, hogy sok kapcsolatot létesítsenek, és nagyon spontán és romantikusak, mondja Lau. De még ha hibáznak is, nem igazán bánják meg. "Ha úgy érzik, hogy olyan helyzetbe kerülnek, ahol tisztelettel bánnak velük... [úgy közelítik meg a dolgot, hogy] 'Próbáljuk ki, és ha nem működik, akkor nem működik. Legalább megpróbáltam" - mondja Lau.

Mivel ez a Vízi Tigris éve, Lau arra számít, hogy a természeti elem "intuitív energiája" "egy megfontoltabb Tigrist hoz létre". Szerinte 2022 érdekes időszak lesz az ügyek és mozgalmak bajnokságának szempontjából is, mivel a Tigris az egyik nagy aktivista jegy. "Kíváncsi leszek, mire inspirálja az embereket" - mondja Lau. "A Tigris egy nagyon szenvedélyes állat, és így ez lesz az az időszak, amikor az emberek tényleg a megérzéseikre fognak hallgatni a döntések meghozatalakor."

De ha a Tigris évében születtél, "ebben az évben óvatosnak kell lenned, mert nehéz valamilyen módon olvasni magadban" - mondja Lau. "Olyan, mintha olyan valakivel kerülnél kapcsolatba, aki nagyon közel áll hozzád. És... nehéz meglátni, mi van előtted". Azt tanácsolja a Tigris jegyűeknek, hogy idén tartsanak szünetet, és ne legyenek annyira spontánok, mert amikor a saját jegyük éve van, az egyfajta természetes vakfoltot hoz létre. Lényeg a lényeg: Óvatosan járj el.

Patkány

1972-ben, 1984-ben, 1996-ban, 2008-ban, 2020-ban született.

"A Patkányok jellemzően arról híresek, hogy nagyon családcentrikusak" - mondja Lau. "Otthonukhoz közel maradnak." Ha a Patkány évében születtél, akkor arról is ismert vagy, hogy okos, vicces, kreatív és optimista vagy - de takarékos, teszi hozzá Susan Levitt, San Franciscóban élő hivatásos asztrológus, a Taoista asztrológia című könyv szerzője.

A Patkányok általában szuper megfigyelőképesek, gyorsan cselekszenek, és szeretik, ha a barátaik és a családjuk körülöttük van, véli Levitt. A báj és a humor gyorsan segít megnyerni a többi embert, és elég jól be tudsz illeszkedni a helyzetektől függetlenül.

Ox

1973-ban, 1985-ben, 1997-ben, 2009-ben, 2021-ben született.

Az ökrök stabilak és hűségesek, és értékeled az emberekben az őszinteséget és a becsületességet - mondja Levitt. Emellett kitartó vagy, és nem hagyod magad befolyásolni mások véleményétől. Nagy rajongója vagy az otthon töltött meghitt estéknek, és az Ököröknek nincs szükségük hatalmas romantikus gesztusokra ahhoz, hogy szeretve érezzék magukat.

Hisz a kemény munkában és az elhivatottságban, és szereti, ha elismerik, hogy remekül végzi a munkáját. Csak ne hagyd, hogy ez elkeserítsen, ha az irodád nem ilyen hely - tudod, hogy mennyit érsz, és ha úgy érzed, hogy nem értékelnek eléggé, talán jobb, ha olyan helyre mész, ahol tudod, hogy megbecsülnek.

Nyúl

Született 1963-ban, 1975-ben, 1987-ben, 1999-ben, 2011-ben.

"A nyulakról köztudott, hogy remek ízléssel rendelkeznek, és a képzőművészetek szerelmesei" - mondja Lau. Az ebben az állatjegyben született emberek emellett barátságosak, érzékenyek, művésziek és kiegyensúlyozottak, így népszerűek a barátok körében - teszi hozzá Levitt. Szeretsz más emberek között lenni, és utálsz egyedül lenni, ami arra késztet, hogy minden társas helyzetben igyekezz alkalmazkodni. Szereted a romantikát, és remekül boldogulsz a kapcsolatokban - de nem szereted a konfrontációt, és mindent megteszel, hogy elkerüld a konfliktusokat.

Sárkány

Született 1964-ben, 1976-ban, 1988-ban, 2000-ben, 2012-ben.

A Sárkány a legnépszerűbb állatjegy (ami azt jelenti, hogy minden Sárkány-évben van egy bababoom), mert legendákkal kapcsolatos, és arról ismert, hogy erővel és vezetői tulajdonságokkal rendelkezik - mondja Lau.

A Sárkányok emellett szuper függetlenek és szeretik a szabadságukat, ami megmagyarázhatja, hogy miért hajlamosak később házasodni, ha egyáltalán házasodnak, mondja Levitt. A Sárkány évében született emberek nagy hatást akarnak gyakorolni a világra, de frusztráltak lehetnek, ha az álmaik nem valósulnak meg. Mégis, sok mindent megtehetnek, ha elhatározzák magukat.

Kígyó

Született 1965-ben, 1977-ben, 1989-ben, 2001-ben, 2013-ban.

A kígyók érdekes állatjegy, mondja Lau, mert a személyiségük egyesek számára annyira titokzatos, míg mások számára olyanok, mint egy nyitott könyv.

A kígyók társaságiak, ha akarnak, de azt is tudják, mikor van szükségük egy kis "énidőre" - mondja Levitt. Ha a Kígyó évében születtél, akkor rendkívül eltökélt vagy, és remekül tudsz gondos terveket készíteni az álmaid megvalósítása érdekében. Bár a Kígyó titokzatos személyisége miatt távolságtartónak tűnhet, amikor mégis közel engednek magukhoz másokat, akkor meglátják, milyen érzékeny, együttérző és vicces a Kígyó valójában.

Született 1966-ban, 1978-ban, 1990-ben, 2002-ben, 2014-ben.

"A lovak általában arról ismertek, hogy nagyon kalandvágyó [lélekkel] rendelkeznek" - mondja Lau. Az is a hírükbe került, hogy "vad tinédzser- és fiatal felnőtt életet élnek" - teszi hozzá. Tehát, ha a Ló évében született valaki szülője vagy, kösd be magad.

A lovak emellett ragyogóak, nyitottak és vidámak, és természetesen elbűvölik az embereket, bárhová is mennek, mondja Levitt. Imádnak emberek között lenni, és mindig készen állnak egy jó bulira. Ha Ló vagy, valószínűleg határozott véleményed van, és nem félsz megosztani, de ez néha elriasztja az embereket. Imádod a gondtalanság érzését, és hajlamos vagy sikerre vinni bármit is próbálsz elérni, hála a csodálatos ösztöneidnek.

Birka

Született 1967-ben, 1979-ben, 1991-ben, 2003-ban, 2015-ben.

Ha a Bárány évében születtél, kedves, empatikus és természetesen kreatív vagy - mondja Levitt. Szereted a szépséget, és szereted körülvenni magad vele. Azt is tudod, milyen fontos, hogy minőségi időt tölts egyedül, és szükséged van ezekre a pillanatokra, hogy feltöltődj.

Bár általában meglehetősen szelíd modorú és nyugodt vagy, hajlamos vagy a függetlenségre. Nem szereted, ha nehéz helyzetekbe kerülsz, de ha a helyzet úgy hozza, akkor meg tudsz birkózni vele - magyarázza Levitt. Azt sem szereted, ha megmondják neked, mit csinálj, és utálsz kompromisszumokat kötni, ami a kapcsolatokban is akadályt jelenthet.

Majom

1968-ban, 1980-ban, 1992-ben, 2004-ben, 2016-ban született.

"A majmokról köztudott, hogy nagyon okosak - problémamegoldók és feltalálók" - mondja Lau. Ha a Majom évében születtél, akkor abban is jó vagy, hogy elérd, amit akarsz - teszi hozzá Levitt. Erős vezetői képességekkel rendelkezel, amivel könnyen elnyered mások bizalmát. Ugyanakkor nem szereted, ha megmondják, mit tegyél, ami néha trükkös lehet csoportos helyzetekben.

Játékos és romantikus tudsz lenni a kapcsolatokban, de nehezen tudsz elköteleződni egy ember mellett, mert mindig a következő izgalmas dolgot keresed.

Kakas

1969-ben, 1981-ben, 1993-ban, 2005-ben, 2017-ben született.

A Kakasok arról híresek, hogy maximalisták - mondja Lau. Ez jó szolgálatot tehet... és frusztrálhat, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan szeretnéd. Emellett kötelességtudattal, méltósággal és büszkeséggel rendelkezel, és szereted, ha észrevesznek - utálsz elvegyülni a tömegben - teszi hozzá Levitt. Az ebben az állatévben születettek kiválóan kommunikálnak, remek ítélőképességgel és erős munkamorállal rendelkeznek. Mivel a tökéletességre törekszel, utálod az időt vagy a pénzt pazarolni - mondja Levitt. Gyors és rugalmas vagy, és az utolsó pillanatban is képes vagy belevetni magad a helyzetekbe, és még így is jól boldogulsz.

Kutya

Született 1970-ben, 1982-ben, 1994-ben, 2006-ban, 2018-ban.

Hűséges, őszinte és megbízható vagy, ezért szeretnek olyan sokan a pályádon lenni - mondja Levitt. A Kutya évében született emberek nem haboznak áldozatot hozni azokért az emberekért és eszmékért, akikben hisznek, és mindig átlátják a vállalásaikat - magyarázza. Ha ez az állatjegyed, akkor közvetlen és őszinte vagy, és nem tudsz buta kis részletekkel foglalkozni. Emellett szeretsz spontán lenni, és szeretsz az utolsó pillanatban is terveket szőni. Ugyanakkor nagyon is a szabályok szerint jársz el, és jobban szereted, ha mások is így tesznek.

Disznó

1971-ben, 1983-ban, 1995-ben, 2007-ben, 2019-ben született.

A disznók kedvesek, őszinték és békések - mondja Levitt. Utálod a vitákat, de nem rejted véka alá az érzelmeidet, még akkor sem, ha ez konfliktushoz vezet. Ha a Disznó évében születtél, optimista és életvidám vagy, és nagylelkű vagy a barátaiddal - teszi hozzá. Azt is gyorsan megbocsátod, ha az emberek elszúrják, és hajlandó vagy áldozatot hozni azokért, akiket szeretsz. Mindent megteszel azért, hogy az emberek otthon érezzék magukat, és szereted meglepni a barátaidat apró ajándékokkal, hogy megmutasd nekik, mennyire törődsz velük. Jobban szereted megtartani a szűk baráti kört, akik értékelik a kedvességet és a szeretetet, amit rendszeresen mutatsz nekik.

Mely kínai csillagjegyek illenek össze leginkább?

A kínai asztrológiát gyakran használják arra, hogy felmérjék egy pár potenciális sikerét - mondja Lau. "A múltban a párkeresés és a házasságkötések terén is erre tekintettünk" - teszi hozzá. (Egyesek még a két vállalkozás alapításának dátumát is megnézik, hogy kiderítsék, összeillenek-e, mielőtt fúzióra törekednének.)

A kínai állatövön belül négy állatcsoport van, amelyek Lau szerint jellemzően vonzódnak egymáshoz:

Patkány, Sárkány és Majom.

Ökör, Kakas és Kígyó

Tigris, Kutya és Ló

Nyúl, Birka és Vadkan.

Mely kínai csillagjegyek illenek össze a legkevésbé?

Lau szerint könnyű megmondani, hogy mely állatok között vannak ellentmondásos kapcsolatok. Elég csak ránézni a kínai állatövi jegyek kerekére - az egymással szemben álló állatokat okkal tartják ilyen távol egymástól. Például a Tigrisszel szemben áll a Majom. Fordítsuk a kereket a következő évre, amely a Nyúl, és vele szemben a Kakas.

De csak azért, mert ezek a jegyek a kerék ellentétes oldalán vannak, még nem jelenti azt, hogy ellentétes tulajdonságaik vannak. Sőt, a konfliktus gyakran mindabból fakad, ami közös bennük. "Ismered a mondást, miszerint 'Ó, ti annyira hasonlítotok egymásra. Hát persze, hogy nem tudtok kijönni egymással."?" - mondja Lau. "Ez a személyiség különböző árnyalata. Szóval, vagy remekül kijöttök egymással, vagy utálni fogjátok egymást."

A kínai kultúrában, amikor az ellentétes jegyűek randiznak, az emberek gyakran azt gondolják, hogy nem fognak sokáig együtt maradni, de Lau-t nem lepte meg a kölcsönös vonzalom. "Mindig van egy kis kémia a vőlegényedben. Van valami, ami úgy vonz egymáshoz, hogy még a nézeteltérést is akarják" - mondja. "Szóval, nem hiszem, hogy meglepő, hogy a romantikában az emberek kipróbálják, és sokszor tüzes az eredmény."

Oké, mit jelent mindez a vízi tigris évére nézve?

Lau szerint az, hogy mennyire jársz jól ebben az évben, az állatjegyed és az évet "irányító" állat kapcsolatán alapul. Alapvetően ő a "főnök", és az összes többi állatnak csak meg kell tanulnia, hogyan kell ezzel a személyiséggel bánni az év során. "A Majom számára ez egy nehezebb év lesz" - mondja Lau, mivel ez az állatjegy közvetlenül szemben áll a Tigrissel.

De a Tigris jegyűek számára sem lesz feltétlenül zökkenőmentes az év. "Az általános vélekedés az, hogy amikor ez a te csillagjegyed, akkor óvatosnak kell lenni, mert nehéz valahogy olvasni magadban" - mondja Lau. Két jegy - a Kutya és a Ló - szerencsét kapott. Mivel affinitási háromszögben állnak a Tigrissel, valószínű, hogy könnyebb évük lesz.

De függetlenül attól, hogy milyen jegyű vagy, mindenki számára alapvető fontosságú annak megértése, hogyan navigálj a Vízi Tigris évében. "Ennek az állatnak nagy személyisége van, hatalmas egója, sokat halogat, és nagyon szereti, ha igaza van" - mondja Lau. "Ha ezt látod, akkor azt kell mondanod: "Oké, nos, ez az a személy, aki ebben az évben irányítja a show-t, szóval hogyan jutok el a célomhoz?"". A majmoknak még mindig lehet nagyszerű évük; csak egy kicsit ~kreatívabbá~ kell válniuk, amikor a céljaik eléréséről van szó. Talán azért választják a kevésbé közvetlen utat, hogy eljussanak oda, mert a Tigrisnek nincs türelme arra az útra, mondja Lau.

Ami a párkapcsolatokat illeti, a vízi tigris éve a szerelemre is nagy hatással van, különösen, ha egyedülálló vagy. "A Tigrisek sok kapcsolatot ápolnak, és arról ismertek, hogy nagyon spontánok és romantikusak" - mondja Lau. Ha egy Tigris hibát követ el a randevúi során, vagy egy kapcsolat nem úgy alakul, ahogyan remélte, nem igazán izzad meg. Ehelyett inkább büszkék magukra, hogy megpróbálták, mert legalább abban a pillanatban jó döntésnek tűnt.

"Ez egy nagyszerű vezérelv lehet a randizáshoz, [mert] mindannyiunknak kedvesnek kell lennünk magunkkal szemben azzal a ténnyel kapcsolatban, hogy szerintem az ösztöneink egy kicsit elhomályosodtak, mert nem voltunk olyan sokat az emberek között [az elmúlt években]" - mondja Lau. De arra bátorítja az embereket, hogy irányítsák a belső Tigrisüket, és bízzanak abban, hogy ha valakivel kémia van, és úgy tűnik, hogy ez egy egészséges potenciális kapcsolat, akkor csak menjenek bele. Ha nem jön össze, legalább tudod, hogy megpróbáltad.