, 2022/12/15

A kicserepesedett ajkak egyike azoknak az egészségügyi bosszúságoknak az életben, amelyek technikailag túlélhetőek, de mégis eléggé megkeseríthetik az életedet. Végül is, a száraz, hámló ajkakkal való foglalkozás a szórakozás ellentéte - különösen, ha eljutnak arra a pontra, hogy vérezzenek.

12 ok amiért repedezett az ajkad

A szuper kiszáradt ajkaid mögött okkal állsz. Bár lehet olyan egyszerű, hogy nem iszpl elég vizet, túl sokat nyalogatod az ajkaid vagy sós ételeket eszel, a kiváltó ok néha egy mögöttes egészségügyi állapot, például napégés, allergiás reakciók vagy bőrrák is lehet. Ha ez a helyzet, akkor semmilyen ajakbalzsam - még az igazán jó ajakápoló sem - nem fog segíteni. Mielőtt pánikba esnél, tudnod kell ezt: Nagyon valószínű, hogy nem erről van szó. "A legtöbb esetben a kicserepesedett ajkak néhány hét alatt kezelhetők bőrgyógyász beavatkozása nélkül"

És néha a hámlás csak az ajkak fiziológiai felépítésének mellékhatása, Dr. Doris Day és Dr. Adam Friedman szerint. De mindig jó, ha tudod, hogyan állapíthatod meg, hogy az átlagos téli szárazsággal vagy valami mással van-e dolgod. Bőrgyógyászok ismertetik a hámlás és a szárazság néhány legnagyobb okát, és azt, hogyan lehet minél előbb orvosolni a helyzetet.

Miért hámlik ennyire az ajkam?

Valószínűleg nincs miért aggódnia. Az ajkak természetüknél fogva szárazak. "Az ajkaidnak nincsenek olajmirigyei" - mondja Dr. Day. Így az ajkaknak nagyon nehéz lehet megtartaniuk a nedvességet (ezért nem lesznek soha pattanásosak, btw!). Az olajmirigyek hiánya azt is jelenti, hogy az ajkaid nem termelnek természetes hidratáló faktorokat, vagyis olyan elemeket, amelyek a bőr külső rétegét védve és hidratálva tartják.

Valójában az ajkaidnak egyáltalán nincs is sok külső rétegük. Dr. Friedman rámutat, hogy bőrünk többi részével ellentétben az ajkak sok területén nincs szaruréteg (más néven a bőr legfelső rétege). "Ez olyan, mint a páncélunk" - mondja. "Ez egy bonyolultan szőtt gát, amely zsírokból, fehérjékből és elhalt hámsejtekből áll." Ez a barrier segít megvédeni a bőrt, amikor az száraz, és a szervezet beépített UV-védelmének egy részéért is felelős. "Nagyjából ötös SPF-je van" - mondja Dr. Friedman. (Ki gondolta volna?)

A megfelelő életmódbeli változtatásokkal általában két hét alatt rendbe hozhatod a helyzetet. "Ha azonban nem tapasztalsz javulást, vagy ha az ajkaid fokozatosan rosszabbodnak, érdemes megfontolni, hogy felkeress egy bőrgyógyászt". Ha az ajkak természetes módon szárazak, azt ajánlja, hogy figyeljünk a vérzés, a nagy repedések,a fájdalom és a hámlás állandó jeleire, amelyek több hétig nem javulnak. Ha folyamatosan hámlik a bőr az ajkaidon, vagy a szárazság gyógyszeres balzsammal sem szűnik meg, akkor lehet, hogy orvoshoz kell fordulni.

Ettől függetlenül van néhány más tényező is, ami a hámló ajkakat okozhatja, az étrendtől kezdve egészen egy komolyabb egészségügyi állapotig. Beszéljük át mindegyiket.

1. Az étrended sok sós vagy fűszeres ételből áll.

Nagy rajongója vagy az olyan rágcsálnivalóknak, mint a perec vagy a chips? Ezek lehetnek az okai a hámló ajkaidnak. A sós ételek, különösen azok, amelyeknek a külseje sok sót tartalmaz, ami az ajkakra kerülhet, határozottan hatással lehetnek az ottani bőrre. "A só megtartja a vizet, így elszívhatja a vizet az ajkakról, és egyszerűen kiszáríthatja azokat". Egy másik kiváltó ok? Fűszeres rágcsálnivalók. Ezek is okozhatnak bőrirritációt és vízveszteséget, teszi hozzá Dr. Day.

Kezeld! Egy időre hagyd ki a sós ételeket, és hagyd, hogy az ajkaid paraffinviasz alapú ajakbalzsammal gyógyuljanak.

2. Sokat nyalogatod az ajkaidat.

Ez valószínűleg a legrosszabb dolog, amit tehetsz a száraz ajkakért, mondja Dr. Friedman. "A nyál olyan enzimekből áll, amelyek a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontására szolgálnak, ezekből állnak az ajkaid". "Szó szerint megemészted az ajkaidat, amikor ezt csinálod".

Kezeld! Hűtsd le az ajaknyalogatással. Tarts magadnál egy ajakápolót (a zsebedben, tornazsákodban stb.), hogy amikor késztetést érzel a nyalogatásra, akkor inkább nyald le.

3. Megsütötted az ajkaidat a napon.

Ne feledd: az ajkaidról már hiányzik a bőr felső, beépített UV-védelemmel ellátott oldala. Tehát ha SPF-védelmet nyújtó ajakápoló nélkül vagy a napon, jó eséllyel hámlik a bőr az ajkaidon. "A nap kifőzi a vizet a bőrödből, és ettől szárazabbá válhat azokon a területeken, amelyek már eleve a természetes szárazabb oldalon vannak" a napégésből eredő gyulladás miatt az ajkak hámlanak, mivel a bőrsejtek átfordulnak és megpróbálnak újratermelődni.

Kezeld! A kicserepesedett ajkak esetében is támaszkodhatsz néhány tipikus napégés elleni gyógymódra (gondolj az aloéra és a gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, mint az Advil vagy a Motrin).

4. Kiszáradtál.

Az ajkak bőrsejtjeinek gyors cserélődése miatt hajlamosabb vagy a kiszáradásra, ha nem vagy megfelelően hidratált. Gyakorlatilag ez az év bármely szakában előfordulhat, de télen gyakoribb, amikor a száraz beltéri levegő megfosztja a bőröd (beleértve az ajkadon lévő bőrt is) a természetes nedvességtől.

Kezeld! Igyál több vizet. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiája azt ajánlja, hogy a nők naponta körülbelül 11,5 csésze folyadékot fogyasszanak, folyadékból és ételekből egyaránt. A legjobb a víz, de más italok is számítanak.

5. Állandóan ki vagy téve a száraz levegőnek.

Akár olyan területen élsz, ahol egész évben alacsony a páratartalom, akár csak érzékeny vagy az évszakok változásával járó nedvességcsökkenésre, a száraz levegő lehet az oka annak, hogy kicserepesedett az ajkad. "A levegő nedvességhiánya, különösen télen, száraz ajkakat okozhat".

Kezeljed! Dr. Rodney szerint azonban egy párásító készülék - amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy nedvességgel árassza el a környezetét - segíthet. Azt javasolja, hogy futtass egyet magad körül, különösen éjszaka és a téli hónapokban, hogy enyhülést érj el.

6. A gyógyszereid kiszárítják az ajkaidat.

Bizonyos gyógyszerek könnyen okozhatnak száraz, hámló ajkakat. Dr. Friedman szerint ez gyakori panasz sok pattanás elleni gyógyszert szedő kliensénél. "Azt mondom az Accutane-t szedő pácienseimnek, hogy ez az első számú mellékhatás - száraz, repedezett ajkak". "Azt mondom nekik, hogy olyan gyakran kellene ajakbalzsamot használniuk, hogy a barátaiknak meg kellene kérdezniük tőlük: "Mi a fene van ebben a cuccban, hogy ennyit használod?""."

Nem csak az Accutane az, ami összezavarhatja az ajkakat. Dr. Rodney szerint ezek a gyógyszerek is elcseszhetik a dolgokat:

A kemoterápiás gyógyszerek

Az olyan gyakori bőrápoló összetevők, mint a benzoil-peroxid, a retinol vagy a szalicilsav.

Antidepresszánsok

Antihisztaminok

Antibiotikumok

Egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók

Kezeljed Először is beszélj orvosoddal arról, hogy a szedett gyógyszerek okozhatnak-e száraz ajkakat. Ha ez a helyzet, és nem tudod egyhamar abbahagyni a gyógyszer szedését, mindenképpen kövesd Dr. Friedman tanácsát, és alkalmazz hidratáló ajakbalzsamot a mellékhatások leküzdésére. Ha a hámlás súlyosabbá válik, érdemes lehet elmenni az orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem allergiás valamire, amit használ.

7. Élesztőgomba-túltengést tapasztalsz.

Alulharapása van? Vagy esetleg nyáladzol álmodban? Ezek a tényezők élesztőgomba-túlszaporodást (és ezáltal élesztőgomba-fertőzést okozhatnak a száj környékén). Ez a fajta fertőzés száraz, hámló bőrhöz vezethet a száj körül, és néha még repedésekhez is (amikor apró repedések keletkeznek a száj sarkaiban) - mondja Dr. Day.

Kezeljed! Mint az élesztőgomba-fertőzéseknél bárhol máshol, az előírt gombaellenes gyógyszer a legjobb megoldás. Beszélj bőrgyógyásszal.

8. Aktinikus cheilitiszed van.

Ennél az állapotnál "a bőr a krónikus napozás miatt olyannyira károsodott, hogy nem tudja magát helyrehozni". z aktinikus cheilitis gyakoribb az idősebb egyének körében. Ez a fajta hosszú távú napkárosodás és gyulladás az ajkakon, ami bőrrákhoz vezethet. "Ezen a fajta száraz, repedezett területen nagyon könnyen kialakulhatnak bőrrákok, és emiatt az idősebbeknél sok laphámrákot látunk az alsó ajkakon". Az aktinikus cheilitist szárazság és pikkelyes foltok vagy plakkok jellemzik, jellemzően az alsó ajkakon, ahogyan már említettük.

Kezeljed! A kezelés magában foglalja az úgynevezett helyi mezoterápiát vagy fotodinamikus fényterápiát, hogy vagy immunválaszt hozzon létre, vagy elpusztítsa a károsodott bőrsejteket. De előbb orvosának bőrbiopszia útján kell diagnosztizálnia.

9. Vitaminhiányban szenvedsz.

"A különböző B-vitaminhiányok száraz, repedezett, dühös, vörös ajkakat eredményezhetnek" - mondja Dr. Friedman, és ezeket általában hasonló kinézetű kiütések kísérik a száj körül. Dr. Rodney rámutat, hogy a legtöbb esetben B12-hiányról van szó. Ez a vitamin segíti a szervezetet a sejtnövekedésben, a gyógyulásban és a sejtforgalomban, és a B12 hiánya szárazságot okoz és lassítja a gyógyulást - magyarázza. "A C-vitamin hiánya is okozhat kicserepesedett ajkakat, de ez ritkább, mivel a legtöbb étrend tartalmazza az ajánlott napi C-vitamin-bevitelt" - teszi hozzá Dr. Rodney.

Kezelje! Egy vérvizsgálat segítségével orvosa meg tudja állapítani, hogy pontosan mi a vitaminhiánya, és felírja a szükséges étrend-kiegészítőket (vagy javaslatot tesz az étrend módosítására), ha szüksége van rá. Ha B12-hiányban szenved, egy B12- vagy B-komplex-kiegészítő segíthet abban, hogy szintje idővel helyreálljon.

10. Allergiás reakciód vagy irritatív kontakt dermatitised van.

Az allergiás reakció nemcsak hámlást, hanem diffúz bőrpírt és duzzanatot is okoz az ajkak körül - mondja Dr. Day. Az allergiás reakció általában viszket is, nem pedig hámlik. Okozhatják a smink, a bőrápolás vagy akár a fogkrém összetevői is. "A fahéjsav vagy a fahéjszármazékok gyakori allergén a fogkrémekben, amelytől az emberek ajkai irritálódhatnak". Az irritatív kontakt dermatitist viszont az ajkak súrlódása okozza, amelyet a fém szájimplantátumok, például a fogszabályozók idéznek elő. "A fém implantátumok vagy a fogászati implantátumok különböző kompozitjai krónikus forrása lehet az ajak hámlásának".

Kezeljed! A helyi szteroid vagy szájon át szedhető gyógyszer általában mindkét probléma esetén megteszi a hatását.

11. Neked lichen planusod van.

A lichen planus egy gyulladásos bőrbetegség. Általában viszkető, lila dudorok formájában jelentkezik a testen. "De megjelenhet az ajkakon is" - mondja Dr. Friedman. És amikor megjelenik, akkor általában lila vagy barnás, repedezett területek formájában jelenik meg az ajkakon.

Kezeljed. Az előírt gyulladáscsökkentő vagy helyi szteroid segít.

12. Paraneoplasztikus pemfigusod van.

Ez egy nagyon ritka állapot, de itt minden alapot lefedünk! A paraneoplasztikus pemfigus egy "autoimmun hólyagosodó betegség, amely mögöttes rákos megbetegedéssel társul" - mondja Dr. Friedman. Bár bőrkiütés formájában is megjelenhet, ennek az állapotnak a jellemzője az eróziós szájbetegség, így nyilván beszélj a dokiddal, ha úgy gondolod, hogy az ajkaidon valami komolyabb, hólyagosodásra utaló jelek mutatkoznak. Ennél a bizonyos állapotnál az ajkai jellemzően felrepednek és véreznek, ami sebek, bőrpír és duzzanatot okoz a száj körül.

Kezeljed! Ha diagnosztizálják, orvosaod valószínűleg szteroidokat és helyi antibiotikumos kenőcsöt fog felírni a tényleges bőrelváltozásokra és hólyagokra, és végigvezetet minden egyéb kezelésen, amely a mögöttes rák kezelésére szükséges, ha valóban rosszindulatú daganatos megbetegedésed van.