, 2022/12/28

A "nárcisztikus" kifejezéssel sokat dobálóznak a beszélgetésekben, hogy leírjanak valakit, aki valami önimádatot tanúsít. De míg a legtöbb ember hajlamos elővenni ezt a szót, amikor felhúzza magát egy másik ember önző cselekedete miatt, a nárcizmus egy tényleges mentális egészségügyi diagnózis.

11 jel  hogy nárcisztikus kapcsolatban élsz

A nárcisztikus személyiségzavar egy olyan mentális állapot, amelyben az emberek felfújtan fontosnak érzik magukat, és mély szükségük van a túlzott figyelemre és csodálatra - írja a Mayo Clinic. A nárcisztikusok általában nem rendelkeznek empátiával mások iránt, és általában problémásak a kapcsolataik. Vagyis, ha nárcisztikus kapcsolatban élsz, az valószínűleg rázós.

Persze könnyű ezt elolvasni, és azt gondolni, hogy soha nem lennél nárcisztikus kapcsolatban, de tudod, megtörténik - és általában anélkül, hogy az érintettek tisztában lennének a helyzettel. Érdemes megjegyezni: Ramani Durvasula, PhD klinikai szakpszichológus szerint, aki a Maradjak vagy menjek? Túlélni a nárcisztikusokkal való kapcsolatot. És sajnos a velük való kapcsolat is kihívást jelent.

Oké, szóval, hogy néz ki egy nárcisztikus kapcsolatban élni? (Itt persze egy barátot kérdezek.) Van egyáltalán esély arra, hogy boldogok legyünk egy nárcisztikus mellett? Egyáltalán, hogyan lesz valakiből nárcisztikus? Előre mindent, amit tudnod kell a nárcisztikus kapcsolatokról, és sajnos arról is, hogyan lehetsz benne anélkül, hogy észrevennéd.

Mi az a nárcisztikus?

Ismét van egy tényleges mentális egészségügyi diagnózis a nárcisztikus személyiségzavar, és akkor van egy csomó ember, aki kölcsönhatásban van a világgal, akiknek nárcisztikus tendenciái vannak, de nem feltétlenül megfelelnek a diagnosztikai kritériumoknak. "A nárcisztikus egy nárcisztikus személyiségstílussal rendelkező személy" - mondja Durvasula.

"Ezt jellemzi az empátia hiánya vagy változó empátia, a jogosultság, a nagyképűség, a felszínesség, az egocentrizmus, az érvényesítés és csodálat keresése, a kritikára vagy visszajelzésre való reaktív érzékenység, mások irigysége vagy az a meggyőződés, hogy mások irigylik őket, az irányítás és a dominancia iránti igény, dühkitörés frusztráció, csalódás vagy stressz idején, képtelenség és érdektelenség a mély, hosszú távú kapcsolatban lévő intim kapcsolatokra, hajlam a hiba másokra hárítására és a felelősségvállalás mellőzésére". Ha mindezt ráhalmozzuk egy olyan személyre, akinek komoly bizonytalansági problémái vannak, máris megvan a nárcisztikus.

Az emberek nárcisztikusnak születnek, vagy idővel alakul ki bennük ez a személyiségjegy?

Valójában nem tudni, hogy egyes emberek miért válnak nárcisztikussá, mások pedig miért nem, de valószínűleg egy összetett folyamatról van szó. A Mayo Clinic szerint a következők játszhatnak szerepet:

Ha a szüleik vagy túlzottan rajonganak értük, vagy túlzottan kritikusak velük szemben.

A nárcisztikus tulajdonságok öröklése a géneken keresztül.

Neurobiológiai probléma - vagyis az agy, a test és a gondolkodási folyamatok közötti kapcsolat.

Lehet egy nárcisztikus jó partner?

Ööö, nem. "Sokszor a nárcisztikusok papíron nagyszerűek - jó állás, siker, pénz, bizonyítványok, vonzó - mindazok a külső jellemzők, amelyeket az embereknek egy hosszú távú partnerben értékelniük kell" - mondja Durvasula. Lehet, hogy kezdetben még bájosak és kedvesek is, de végső soron ez hosszú távon mindig a saját hasznukat szolgálja. a a kapcsolat elején melegszívűek és szeretetteljesek, akkor viszont lesz valaki, aki imádja őket, ami pontosan a cél. "

Sajnos [a nárcisztikusok] az intimitásra is korlátozottan képesek, kevés empátiával rendelkeznek, manipulatívak, érvénytelenítőek, nem vállalják a felelősséget a kapcsolaton belüli viselkedésükért, és gyakran eléggé csalók" - magyarázza Durvasula. Egy nárcisztikus emberrel együtt lenni egy ideig talán szórakoztatónak tűnik, de nem valószínű, hogy a dolgok így maradnak. "A hosszú távú kapcsolat egészségét tekintve a tisztelet, az együttérzés, a kedvesség, a kölcsönösség, - felejtsük el" - mondja Durvasula.

Az összes nagyszerű tulajdonság, amibe belecsöppentél, nem fog sokat jelenteni, ha egy nárcisztikus partner rendszeresen lealacsonyít téged, hogy jobban érezze magát a bőrében. Sajnos, mire az emberek rájönnek, hogy nárcisztikus partnerrel vannak kapcsolatban, gyakran már túlságosan mélyen benne vannak, és már belsővé tették azt, amit a partnerük manipulált velük, hogy elhiggyék magukról.

Mik a jelei annak, hogy nárcisztikus kapcsolatban élsz?

Ha mindez <széles gesztus> túlságosan is közel áll hozzád, valószínűleg azon gondolkodsz, hogy van-e esély arra, hogy rendszeresen nárcisztikus emberrel bújik össze. Ezek a nárcisztikus kapcsolat néhány legnagyobb jele:

Jogosultnak tűnnek.

Mintha mindenki tartozna nekik valamivel. "A jogosultság, vagyis az a meggyőződés, hogy valaki különleges vagy különleges bánásmódot érdemel, a nárcizmus egyik központi eleme" - mondja Durvasula.

Felsőbbrendűként viselkednek másokkal szemben.

A nárcisztikusok a nagyképűség és a titkos bizonytalanság ótvaros keverékei. Ez végül abban nyilvánul meg, hogy azt hiszik, mindenkinél jobbak - vagy legalábbis úgy viselkednek. "A nárcisztikus embereknek torz önértékelésük van, és annak ellenére, hogy alapvetően elégtelenek, fenntartják a felsőbbrendűség érzését, hogy védekezzenek ez ellen az elégtelenség ellen" - mondja Durvasula.

Azt hiszik, hogy az emberek féltékenyek rájuk.

Randizik valakivel, aki úgy érzi, mindenki olyan akar lenni, mint ő? Igen... "Az irigység a nárcizmus egyik alapvető dinamikája" - mondja Durvasula. "Irigykednek másokra, és azt hiszik, hogy mások irigylik őket, olyannyira, hogy ez időnként alacsony fokú paranoiának tűnhet".

Nem empatikusak az igényeiddel szemben.

Az empátia, ha nem ismered a szót, azt jelenti, hogy képes vagy megérteni, hogy valaki más mit érez. "Az empátia hiánya a nárcizmus egyik alapvető jellemzője" - mondja Durvasula. "Kevéssé érdekli őket mások érzelmi világa, és gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak másokra."

Manipulatívak.

"A manipuláció annak a finom művészete, hogy rávegyük az embereket, hogy azt tegyék, ami neked megfelel, még akkor is, ha az nekik nem felel meg" - mondja Durvasula. "A bűntudattal, a félelemmel játszik, és ez az, amit a nárcisztikusok csinálnak." Még ijesztőbb, hogy a gázfényeztetés - amikor megkérdőjelezzük valakivel a valóságról alkotott képét - gyakori a nárcisztikusoknál.

Csodálni kell őket.

Van valakid, aki mindig bókra halászik? Ez egy piros zászló. "Az érvényesítés és a csodálat iránti igény a nárcizmus alapvető jellemzői" - mondja Durvasula. "Szükségük van erre az érvényesítésre és csodálatra, hogy alátámasszák önérzetüket, és külső visszajelzésekre támaszkodnak a "létezéshez"."

Az ő szükségleteik az elsők.

Úgy érzi, hogy az igényei nem számítanak ebben a kapcsolatban - soha? A nárcisztikusok mindig a saját szükségleteiket helyezik előtérbe, mondja Durvasula.

Nem igazán figyelnek az ön igényeire.

Ez nem azt jelenti, hogy egy nárcisztikus soha nem tesz olyat, ami neked tetszik, de hajlamosak elfelejteni - vagy nem is veszik észre -, hogy te is számítasz valakinek, mondja Durvasula.

Lehetnek agresszívek.

A nárcizmus "erősen korrelál" az agresszív viselkedéssel, mondja Durvasula. Idézi egy 437 tanulmány nemrégiben készült elemzését, amely szerint mind a hétköznapi nárcisztikusok, mind a patológiás nárcisztikusok nagyobb valószínűséggel agresszívek. "Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nárcizmus az agresszió és az erőszak fontos kockázati tényezője" - írják a kutatók.

Nem tudnak megbirkózni a visszajelzésekkel.

"Érzékenyek mindenféle visszajelzésre" - mondja Durvasula. De annak ellenére, hogy küzdenek azzal, hogy bármilyen visszajelzést kapjanak a tetteikről, nem félnek kiosztani azt. "Hiper-kritikusak is, és nem okoz nekik gondot, hogy másoknak visszajelzést adjanak a saját viselkedésükről" - mondja Durvasula.

A siker megszállottjai.

A nárcisztikusok hatalmas késztetést éreznek arra, hogy sikeresek vagy hatalmasak legyenek. "Ez a grandiózusság része - a hatalom és a dominancia iránti igény, hogy irányíthassák a többi embert és a narratívát" - mondja Durvasula.

Ha ezek közül bármelyik úgy hangzik, mintha a romantikus partnered vagy valaki, akivel randizol, tudd, hogy mivel a nárcizmus egy rendellenesség, nem fogod tudni megváltoztatni őket. Hosszú távon csak azt érzed majd, hogy elszigetelődsz azoktól az emberektől, akik szeretnek és törődnek veled, mert a manipulációs taktikák - beleértve a szégyent is - miatt a nárcisztikus ember arra használ, hogy meggyőzzön arról, hogy ő az egyetlen ember, aki törődik veled, hogy továbbra is kiszolgáld az igényeit. A legjobb dolog, amit az egészséged, a biztonságod és a boldogságod érdekében tehetsz, hogy elhagyod.