, 2022/12/29
Az articsóka egy királyi kinézetű zöldség, amely gyakran felbukkan salátákban és sajtos pizzán is... mennyire lehet egészséges? Röviden: átkozottul egészségesek. "Az articsóka kalciumot, C-vitamint, A-vitamint és vasat tartalmaz" - mondja Kim Kirchherr, R.D..
Bár sok orvosszakértő azt ajánlja, hogy a termékeket nyersen fogyasszuk, hogy minél több vitamin és ásványi anyag maradjon meg bennük, Nadja Pinnavaia, Ph.D. és az Euphebe Healthcare alapítója szerint az articsóka esetében kivételt tehetünk. Ugyanis, mint rámutat, a nyers articsóka nem éppen ízletes.
Akár gőzöljük, akár főzzük, az articsóka nagyszerű előétel, köret vagy rágcsálnivaló, amely mindenféle jótékony hatású előnyökkel jár.
1. Tele vannak tápanyagokkal.
Ahogy Kirchherr fentebb említi, ezek a kis zöldségek tele vannak fontos tápanyagokkal, például C-vitaminnal, A-vitaminnal és vassal, "valamint káliummal és antioxidánsokkal" - mondja.
Íme egy közepes méretű articsóka teljes tápanyagösszetétele:
64 kalória
.4 g zsír
7 g rost
14,3 g szénhidrát
3,5 g fehérje
1g cukor
2. Rengeteg fehérjét tartalmaznak.
Széles tápanyagprofilja mellett "az articsóka több fehérjét kínál, mint sok más zöldség, 3,5 grammot adagonként" - mondja Kris Sollid, R.D., a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács Alapítvány táplálkozási kommunikációért felelős vezető igazgatója. Bónusz: A Journal of the American College of Cardiology kutatása szerint azoknál, akik nagyobb arányban fogyasztanak növényi eredetű fehérjét az állati eredetű fehérjéhez képest, csökken a szívkoszorúér-betegség kockázata.
Hirdetés - Folytassa az olvasást alább
3. Magas a rosttartalmuk.
Nem titok, hogy a rostok segítik az emésztést és gondoskodnak a jóllakottság érzéséről, de hosszú távú előnyei is vannak, például a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát. Sollid szerint egy fél csésze articsóka körülbelül hét gramm rostot tartalmaz, ami a nőknek ajánlott mennyiség több mint negyede, a férfiaknak ajánlott mennyiség közel ötöde. "Az amerikaiak a napi ajánlott rostmennyiségnek csak körülbelül a felét fogyasztják" - mondja, így egy adag articsóka mindenképpen egy lépés a helyes irányba.
4. Megerősíthetik a bélrendszeredet.
Sollid szerint az articsóka tele van inulinnal, ami a rostok "egyedülálló formája, amelyről köztudott, hogy segít megelőzni az olyan gyomor-bélrendszeri problémákat, mint a székrekedés, fokozza az ásványi anyagok, például a kalcium felszívódását, és erősíti az immunrendszert". A British Journal of Nutrition tanulmánya szerint az inulin prebiotikumként is működik, ami segít a szervezetnek fenntartani az egészséges bélrendszert.
5. Erősíthetik az immunrendszeredet.
A narancslé nem az egyetlen dolog, ami segít abban, hogy ne kapd el a munkatársad megfázását. Sőt, a Journal of Agriculture and Food Chemistry az articsókát az immunerősítő, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek listáján is előkelő helyre sorolta.
6. Magas a polifenol-tartalmuk.
Ha már az egészséges immunrendszerről beszélünk, Pinnavaia szerint az articsóka természetes módon magas polifenol-tartalmú, amely képes helyreállítani az immunfunkciót rontó sérült sejteket. A polifenolok a fito-kemikáliák egy csoportja, amelyek nagyrészt a növényi élelmiszerekben találhatóak meg, és amelyek hozzájárulnak a színükhöz - mondja Kirchherr. A Journal of Cell Physiology című folyóiratban megjelent kutatás pedig megállapította, hogy segítenek a betegségekkel szembeni védelemben.
7. Segíthetnek az allergia kezelésében.
Pinnavaia szerint a zöldségekben, például articsókában gazdag étrend képes elnyomni a gyulladást.
Sollid szerint az articsóka kiváló forrása a folsavnak, amely egy B-vitamin, amelyről a kutatók megállapították, hogy potenciálisan jótékonyan hat az allergiát és asztmát okozó gyulladás csökkentésére. A terhesség alatt is fontos.
8. Segíthetnek a testzsír csökkentésében.
Bár egyetlen élelmiszer sem képes egymagában arra, hogy leadd a kilókat, a Pharmacological Research egy nemrég megjelent tanulmánya szerint az articsóka mindenképpen segít az egészséges testsúly fenntartásában. "Egy articsóka körülbelül 25 kalóriát tartalmaz, így könnyen beilleszthető egy olyan menübe, amely támogatja az egészséges súlykontrollt."
9. Segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát.
Pinnavaia szerint ugyanebben az értelemben a gyulladás csökkentése is segít csökkenteni a rákos sejtek növekedésének lehetőségét. Az articsóka bizonyítottan segít számos konkrét rákos megbetegedés leküzdésében is: A Molecular Nutrition and Food Research című szaklap tanulmánya szerint flavonoidtartalmuk segít elpusztítani a hasnyálmirigyrákos sejteket. És mivel az articsóka a flavonoid apigenin (egyfajta növényi tápanyag) legmagasabb forrásai közé tartozik, a Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition szerint segíthet a mellrák elleni küzdelemben is.
10. Teljes értékű tápláléknak számítanak.
A Nutrition and Diabetes című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik teljes értékű növényi alapú étrendet tartanak, csökken a koleszterinszint és a testtömegindex. Sollid érveket hoz fel amellett, hogy a teljes értékű articsóka is része legyen ennek a tervnek: "Kétségtelen egészségügyi előnyei vannak annak, ha olyan étrendet fogyasztunk, amely sok zöldséget, például articsókát tartalmaz". "A tápanyagok keresése a teljes értékű élelmiszerekből mindig a legjobb megközelítés".
Ha kíváncsi vagy, itt van az articsóka legegészségesebb elkészítési módja:
Fogj egy párolóedényt, és adj hozzá egy kis vizet egy kis citromlével.
Adjunk hozzá egy evőkanál sót, és forraljuk fel.
Vágd le a tüskés leveleket, majd a tüskés levelek levágása után tedd az articsókákat szárral felfelé a párolókosárba.
Fedjük le az edényt, pároljuk 25-30 percig, amíg a szív megpuhul, ha késsel megszúrjuk, és a belső levelek könnyen kihúzhatók.
És voilá! Megvan az egészséges snack, előétel vagy köret. Csak próbálj meg kevesebb vajat vagy majonézes mártást használni, és válassz egy egészségesebb mártogatós alternatívát, például görög joghurtot gyógynövényekkel.